10-11-2021

Iskoristite čari boravka u prirodi kako bi poboljšali zdravlje

Voditi moderan život nije nimalo lako. Često nemamo vremena priuštiti sebi predah ili relaksaciju, a da bi očuvali zdravlje, nekad je potrebno upravo to.

Iskoristite čari boravka u prirodi kako bi poboljšali zdravlje | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Kada nakon dugog i napornog radnog dana izađete na vazduh, vjerovatno osjetite kako se vaš um i tijelo opuštaju.

Dr. Kristen Willeumier, naučnica i autorka knjige "Biohack Your Brain", stavlja naglasak na važnost boravka u prirodi.

Kristen ističe da pored toga što je ona prostor za kretanje, priroda dobra za zdravlje srca, pomaže u proizvodnji vitamina D, olakšava disanje, služi kao predah od tehnologije te istovremeno liječi dušu i tijelo.

Prirodu zapravo možemo doživjeti kao svojevrsno terapijsko liječenje i blagodat za upravljanje zdravljem, kao i opuštanje umornog uma.

Boravkom u prirodi lako ćete umanjiti stres ali i poboljšati imunitet. Dokazano je da je šetnja u prirodi blagotvorna za mozak, poboljšava pamćenje i pomaže da ostanete fokusirani.

Brojne studije potvrdile su da čak i pogled na prirodno okruženje ima mnoštvo pozitivnih efekata.

Pa tako, osobe koje imaju pogled na drveće kroz prozor kuće ili ureda, imaju više strpljenja prema obavezama ili djeci. Djeca koja u školi imaju priliku izaći na odmor u blizini drveća, dokazano su produktivnija i postižu bolje rezultate. Pacijenti koji u bolnicama imaju pogled na prirodu, brže se oporavljaju i osjećaju zdravije.

Iako nije nužno samostalan lijek, dr. Willeumier ističe da bi vrijeme na otvorenom trebalo biti dio svačijeg režima zdravlja mozga.

I sama šetnja parkom učiniti će vašu svakodnevnicu ljepšom, a onda kada imate mogućnost zaputite se i na neku lokaciju u prirodi koja će vam oduzeti dah.

(Klix.ba)