09-05-2015

“Ispravi se i vježbaj!” sjutra u Budvi

Kampanja "Ispravi se i vježbaj!" je osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, namijenjeno da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom.

“Ispravi se i vježbaj!” sjutra u Budvi | Radio Televizija Budva

Kampanja "Ispravi se i vježbaj!" je uspješno završila prvi ciklus, tokom kojeg je urađeno 568 pregleda djece.

Kampanja će biti nastavljena u nedjelju, 10. Maja u dvorani Mediteranskog sportskog centra u Budvi od 10 do 14h, kazao je u razgovoru sa Danijelom Benić predsjednik Opštinskog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore za Budvu, Zdravko Filipović, ističući da će roditelji imati priliku da se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije upoznaju sa tim šta je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja i kako ga prepoznati kod svog djeteta.



U ovom periodu će biti pregledi djece. Preglede će obavljati fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije), na osnovu kojih će popunjavati Evaluacioni list koji sadrži, pored osnovnih, sledeće podatke: Tjelesna visina, tjelesna težina, položaj glave, položaj ramena, Scapulae alatae, donji uglovi lopatica, Lorencovi trouglovi (uži), položaj savijenih laktova, linije struka, nagib karlice, kontraktura m.Iliopsoas-a, dužina nogu, sumnja na genu valgum, sumnja na genu varum, prisustvo spuštenog svoda stopala, valgiditet Ahilove tetive, valgiditet nožnog palca, gibozitet / napetost PVM u pretklonu, korekcija skoliotične krivine elevacijom ruke. Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da će jedan primjerak (original) ovog lista dobiti roditelji.

Implementacijom Kampanje “Ispravi se i vježbaj!” roditelji će se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije (fizioterapeutima) upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.