31-07-2021

Italijanska sela plaćaju 28.000 eura svim zainteresovanim za useljenje

Ako ste nekada razmišljali o novom početku, selidbi u neko od italijanskih sela i malih gradova - oduševiće vas ponuda tamošnjih vlasti. Naime, oni planiraju da plate 28.000 eura svima koji usele u neku od kućica na planini ili pored mora - ali za to imaju dva uslova.


Santa Severina, Foto: Boghi Piu Belli D'Italia

Vlasti u italijanskoj regiji Kalabrija imaju novi plan za rješavanje problema smanjivanja populacije u gradovima i selima. Objavili su posebnu ponudu - platiće po 28.000 eura svima koji su zainteresovani da usele u neku od kuća koje su već godinama napuštene.

Međutim, vlasti navode važan uslov koji moraju ispuniti svi zainteresovani - potrebno je iskoristiti novac za pokretanje vlastitog biznisa ili za ulaganje u neki od već postojećih lokalnih preduzeća.

Osim toga, u obzir dolaze samo osobe mlađe od 40 godina koje se moraju preseliti u Kalabriju u roku od 90 dana od momenta kada njihova aplikacija bude prihvaćena. Italijanske vlasti se nadaju da će na ovaj način privući mlade ljude koji žele raditi i osnivati porodicu, te da će tako revitalizovati cijelu regiju.

Ova ponuda trenutno je povezana sa selima: Ajeta, San Donato di Ninea, Santa Severina, Albidona, Ćivita, Kačuri, Sant'Agata del Bijanko, Zamo i Bova.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da italijanske vlasti kroz posebne ponude pokušavaju privući ljude da žive u malim selima. Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji trend prodaje kuća za jedan euro, a sve u cilju revitalizovanja lokacija iz kojih Italijani odlaze u veće gradove u potrazi za poslom.

(Klix.ba)