04-10-2018

Ivančević: Apelujem na roditelje da vakcinišu djecu

Sistematski pregledi se kao i svake godine organizuju u određenim starosnim grupama, tj. u drugom, četvrtom, šestom i devetom razredu osnovne škole, kao i u prvom i poslednjem razredu srednje škole. Budvanski Dom zdravlja će sistematske preglede vršiti u drugoj polovini oktobra.

Ivančević: Apelujem na roditelje da vakcinišu djecu | Radio Televizija Budva

Uz sistematski pregled, prema riječima pedijatra dr Vesne Inačević djeca se vakcinišu vakcinima po obaveznom kalendaru vakcinacije.

"Vakcinišemo djecu kojoj nedostaju odrđene vakcine, što znači da prvake uvijek provjeravamo da li su dobili sve i nakandano ih pozivamo, kako bi se vakcinisali svi oni koji su propustili. U drugom razredu se dopunjavaju vakcine, a u devetom je redovna vakcinacija kao i u poslednjem razredu srednje škole", kazala je Ivančević.

Prošle godine pedijatri su obilazili škole, a tako će i vjerovatno biti ove godine. Sistematski pregledi će biti sredinom oktobra u školama u Budvi i Petrovcu, a kako nam je kazala dr Ivančević redovno se vrši revizija kartona romske populacije.

"Najveći je problem što nemamo potpunu evidneciju o broju roma koja se nalazi na teritoriji opštine Budva i što imamo određene predstavnike romske populacije koji ni sami ne mogu da nam daju tačan broj i stanje djece. Ovim putem apelujem na sve roditelje da redovno vakcinišu svoju djecu protiv morbila. Početak je nove školske godine i sva su djeca ušla u kolektive, pa se samim tim povećava mogućnost nastanka epidemije", istakla je Ivančević.

U Crnoj Gori je prošle godine bilo blizu 200 obljelih od morbila, od kojih nemali broj djece.

"Bilo je oboljelih i iz Budve, ali na svu sreću imali smo pozitivne ishode, nije bilo smrtnih slučajeva i ozbiljnih situacija", rekla je Ivančević.

Budvanski Dom zdravlja posjeduje sve vakcine koje su iz relevantnih kuća sa dobrim rokom i bezbjedne su, zaključila je Ivančević.