30-11-2023

Ivica Osmić iz Budve jedan od najboljih poslovođa u Crnoj Gori

Na osnovu metodologije kompanije "Wall business" preduzetnik Ivica Osmić dobio je priznanje za jednog od najpouzdanijih poslovođa u Crnoj Gori. "Pouzdan preduzetnik znači biti ambiciozan, uspješan, društven, odgovoran, tačan, precizan, stabilan...", kazao je Osmić u intervjuu za naš portal.


Foto: privatna arhiva

Nagrada vas je iznenadila, rekli ste da niste ni razmišljali o njoj. O kakvoj je nagradi riječ i kakav je vaš osjećaj?

Osmić: Pa iskren da budem iznenadilo me, svakako lijep osjećaj s obzirom da u Crnoj Gori ima 630 preduzetnika trgovina na malo štandovi i tezge, od toga je 240 registrovano u Budvi nisam očekivao ovako nešto. Riječ je o nagradi "Pouzdan preduzetnik" koju dodjeljuje Company Wall busines (renomirana međunarodna bonitetna kuća), najpouzdanija u našoj zemlji. Cilj ove kompanije je da pomognu poslovnim subjektima da unaprijede svoje poslovanje pronalaženjem i povezivanjem sa novim klijentima, tako da ova nagrada puno znači.

Koji su izazovi trgovine u savremenim uslovima poslovanja?

Osmić: Izazovi su veliki pogotovo u današnje vrijeme kada imate toliko ponude, a platežna moć je slabija. Važno je biti stalno u toku, pratiti trendove (novitete) i prilagoditi se kupcima kako bi oni bili zadovoljni. Jedan od načina da se izborite sa izazovima je internet prodaja (online prodaja) koja u današnje vijeme ima najveću moć.

Koji su rizici, a koje prednosti?

Osmić: Rizik uvijek postoji kao na primjer 2020 godina kada svi znamo šta nam se desilo, a malo ko je to očekivao. Tako da koliko god da se trudite i dajete sve od sebe nikada ne znate šta vas čeka. S obzirom da sam 20 godina u ovom poslu dosta mi pomaže moje iskustvo tako da se taj rizik svede na najmanji mogući. Prednosti su velike pogotovo ako ste uspješni u tome što radite. Upoznajete puno ljudi oni vas, ostvarujete nove poslovne kontakte, jednom riječju napredujete u svakom smislu.

Jednom ste rekli da trgovina nema granica, na šta ste konkretno mislili?

Osmić: Da to je moja omiljena rečenica, pa da stvarno je tako jer granica može da bude samo onoliko koliko vi možete i želite, što znači da možete beskonačno da se razvijate.

U kom pravcu idu vaši poslovni planovi?

Osmić: Što se tiče poslovnih planova ima pomaka ka naprijed. Do sada je to bila trgovina na malo, sledeći korak bože zdravlja planiram da idem stepenik više, a to je veleprodaja.



Šta znači biti pouzdan poslovođa?

Osmić: Priznanje koje sam dobio kao pouzdan preduzetnik znači biti ambiciozan, uspješan, društven, odgovoran, tačan, precizan, stabilan, sve ono pozitivno. Inače nagrada se dobija po strogim kriterijumima što znači da vaša firma za 20 godina rada nikada nije bila u blokadi, ili po sudskim sporovima. A pri tom ostvarivala uspješne rezultate. Tako da ovo priznanje itekako ima svoju težinu i to govori o vama kakav ste preduzetnik.

J.M.