12-04-2022

Iz Crne Gore u more godišnje ode 5,5 miliona kg plastičnog otpada

"Ove godine se radi novi državni plan za upravljanje otpadom, jer je prethodni istekao još 2019. godine. Tako da će to biti dokument koji će usmjeriti dalje pravce u rješavanju ovog problema", kazao je Dušan Bugarin, generalni direktor Direktorata za ekologiju na radionici „Upravljanje plastičnim otpadom - Borba protiv zagađenja mora”, koja je juče počela u Budvi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Radionica na temu „Upravljanje plastičnim otpadom" koja se odnosi na borbu protiv zagađenja mora, ima za cilj da predstavnici nadležnih institucija kako naših tako i inostranih, iznesu pozitivne primjere u svrhu rješavanja ovih problema.

On je podsjetio sve prisutne da 80 odsto otpada koji dospije u more, dolazi sa kopna.



"Ministarstvo je pripremilo novi zakon za upravljanje otpadom kojim će pokušati da pravnim tokom reguliše stanje u ovoj oblasti, koje je daleko od dobrog stanja", kazao je Bugarin za Polis.

Kako kaže, ovim zakonom će se zabraniti upotreba jednokratne plastike i plastične kese.

Crna Gora je preuzela obavezu da do 2023. godine dostigne 50 odsto reciklaže, što zahtijeva više centara za upravljanje otpadom. Da je to neophodno uraditi potvrđuju i podaci iz Instituta za biologiju mora, koja je predstavila Slađana Gvozdenić Nikolić.



"Nažalost, moram da kažem da su neki zadnji podaci pokazali da je Crna Gora među deset zemalja koja najviše doprinosi količini plastičnog otpada. U suštini to je nekih 8 kg po glavi stanovnika godišnje, a kada to pomnožimo sa brojem stanovnika koje ima, to je nekih 5,5 miliona kg plastičnog otpada koje se oslobodi u more", istakla je ona.

Ekspert Števan Trdan iz Ministarstva ekologije i prostornog planiranja Slovenije je naveo pozitivne primjere upravljanje otpadom u njegovoj zemlji.



"Krenuli smo sa aktivnostima i akcijama koje uključuju podizanje svijesti građana, kako bi se ova tema predtsavila mladima i djacima u školama. Drzava je prepoznala problem, zato smo dobili Fond za implementaciju mjera. Spremini smo za saradnju i pristupili smo istraživanja.

Kako je rečeno na radionici, Crna Gora više nema vremena za gubljenje već pristupiti sistemskom rješavanju ovog problema.

Radionica se nastavlja i danas u hotelu Budva, sa početkom u 9:30h.

D.Č.