16-03-2018

Iz Vodovoda apeluju na građane da ne odlažu otpad u kanalizaciju

Poplave u Starom gradu, čiji su svjedoci bili kako stanovnici tog dijela grada, tako i šira javnost, su nastale su kao posledica atmosferskih padavina i podignutog nivoa mora izazvanog plimom, a ne zbog problema na kanalizacionoj crpnoj stanici, navode iz budvanskog Vodovoda.

Iz Vodovoda apeluju na građane da ne odlažu otpad u kanalizaciju | Radio Televizija Budva

"Kanalizaciona stanica “Stari grad”, vlasništvo Vodovoda, ima potreban kapacitet (jer je tako i projektovana) za broj potrošača koji je na nju sada priključen. Problemi sa adekvatnim oticanjem, nastaju najčešće za vrijeme kišnog perioda. Uzrok toj situaciji su nabujale atmosferske vode koja se slivaju u naš sistem. Tom prilikom kanalizacione pumpe rade bez prestanka, što stvara velike probleme u funkcionisanju sistema odvoda što naravno pričinjava i dodatne troškove našem komunalnom Društvu, kazali su iz Vodovoda.

Iz Vodovoda su saopštili još neke činjenice koje utiču na nastanak sličnih problema ili koje problem u sistemu znaju da naprave, nezavisno od sezone kiša.

Kako navode, u Starom gradu, kao i na teritoriji čitave Opštine Budva, osim atmosferskih voda problem funkcionisanja fekalnog kanalizacionog sistema prave i: čvrsti otpad (vlažne maramice, tkanine, najlon, plastika, drvna građa, pijesak,itd.) masti i ulja, koja se direktno slivaju u fekalne odvode.

"Razlozi za prvopobrojane faktore su loše navike korisnika. Za ostale - nepostojanje separatora masti kod većine ugostiteljskih objekata. Ovakva dešavanja, prouzrokuju posledice u vidu začepljenja na cjevovodu, blokade pumpi na kanalizacionim postorjenjima, prelivanja i dr., što na kraju rezultira izlivanjem fekalija na javne a nerijetko i privatne površine.
Zbog svega navedenog, apelujemo na sve korisnike naših sistema ujedno ih moleći da ubuduće maksimalno obrate pažnju na vrste i način odlaganja otpada koji dospijeva u fekalnu kanalizaciju, kako bi na taj način doprinijeli smanjenju očekivanih problema, ali i svijest o permanentnom očuvanja ekoloških resusrsa podigli na viši nivo", zaključili su iz Vodovodu.