22-12-2015

Izbor najboljih praksi u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori

Izborni panel, u sastavu: Refik Bojadžić, član (Zajednica opština Crne Gore) i članice Svetlana Vuković, (Uprava za kadrove), Ana Novaković, (Centar za razvoj nevladinih organizacija), Olivera Grbović, (Ministarstvo unutrašnjih poslova), Snežana Mugoša, (Ministarstvo finansija), Snežana Mijušković, (Komisija za društvene djelatnosti) i Svetlana Laušević, (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori), u postupku izbora najbolje prakse u sprovođenju Programa ”Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori”, na sjednici održanoj u Podgorici 11.12.2015. godine, donio je odluku o izboru najboljih praksi u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2015. godinu

Izbor najboljih praksi u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

1. Najbolja praksa u oblasti „Upravljanje lokalnim javnim finansijama u funkciji stvaranja održivih lokalnih zajednica“ je praksa:

- Opštine Žabljak - „Domaćinskim odnosom prema održivim finansijama opštine Žabljak“

2. Najbolja praksa u oblasti „Upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou“ je praksa:

- Opštine Budva - „Upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou kroz vođenje elektronske kadrovske evidencije“

3. Najbolja praksa u oblasti „Inovativne prakse u komunikaciji sa građanima“ je praksa:

- Opštine Petnjica - „Uspostavljanje institucionalnog modela za bolje informisanje i saradnju iseljenika građana i Opštine Petnjica“

4. Najbolja praksa u oblasti „Žensko preduzetništvo na lokalnom nivou“ je praksa:

- Opštine Bijelo Polje – „Ekonomski osnažene žene = ekonomski osnaženo društvo“

5. Najbolja praksa u oblasti „Inicijative namijenjene mladima na lokalnom nivou“ je praksa:

- Opštine Berane – „Formiranje Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO i osnivanje Savjeta mladih opštine Berane“

Izborni panel je donio odluku da dodijeli specijalnu nagradu u oblasti „Upravljanje lokalnim javnim finansijama u funkciji stvaranja održivih lokalnih zajednica“

 Opštini Berane za praksu „Uvođenje obračunske osnove vođenja budžetskog računovodstva i uspostavljanje internog kontrolora za praćenje zaključenih ugovora o javnim nabavkama“


Program „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori“ osmu godinu za redom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori.

Osnovni cilj Programa je da se utvrde, javno nagrade i prenesu najbolje prakse u jedinicama lokalne samoupravama u oblastima koje su od posebnog značaja za njihovo funkcionisanje.

Ocjenu i izbor najboljih praksi, u skladu sa definisanim programskim aktivnostima i utvrđenim kriterijumima, izvršio je Izborni panel, koji čine predstavnici organizatora i institucija koje u svom resoru imaju sektore koji se bave temama ovogodišnjeg Programa, i to: Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Uprave za kadrove, Centra za razvoj nevladinih organizacija, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori i Zajednice opština Crne Gore.

Ovogodišnjim programom Najbolje prakse, uzimajući u obzir značaj i aktuelnost tema, utvrđeno je 5 tematskih oblasti za dobijanje statusa najbolje prakse. Definisani su opšti kriterijumi za ocjenu, i to: uspješnost (primjenjenost u praksi); transparentnost i učešće javnosti; relevantnost - adekvatnost u odnosu na ciljeve prakse; prenosivost i primjenljivost u drugim jedinicama lokalne samouprave i održivost sa stanovišta dugoročnih efekata i finansijske održivosti prakse. U okviru svake tematske oblasti, pored opštih kriterijuma, definisani su posebni kriterijumi koje praksa treba da zadovolji kako bi stekla status najbolje prakse.

Zajednica opština je, uz poziv da kandiduju svoje najbolje prakse, svim jedinicama lokalne samouprave dostavila pripremljenu brošuru sa neophodnim informacijama u pogledu: procedure konkurisanja, tematskih oblasti, kriterijuma za izbor, postupka izbora najbolje prakse, proglašenja i dodjeljivanja nagrade, sa formularom za konkurisanje.

Nakon uvida u sadržaj prispjelih prijava, a u cilju dobijanja potrebnih pojašnjanja o svim aspektima prijavljenih praksi iz jednica lokalne samouprave, u Podgorici je 11. decembra 2015. godine održan sastanak Izbornog panela na kojem su predstavnici lokalnih samouprava izvršili prezentacije svojih praksi.

Rukovodeći se prethodno utvrđenim kriterijumima za ocjenjivanje praksi, Izborni panel, na posebnoj sjednici, donio je Odluku o izboru najbolje prakse u svakoj od tematskih oblasti.

Inicijator i realizator projekta u ime Opštine Budva je Sekretarijat za lokalnu samoupravu.

Opširnije na sajtu Opštine Budva - www.budva.me