31-07-2021

Izgled ambalaže važan faktor ljudima prilikom izbora šta će jesti

Nesvakidašnji ukusi su interesantni potrošačima, kao i ukusi voća koje ne jedemo svakodnevno u svježem obliku, navodi se u izvještaju „Trendovi u prehrambenoj industriji 2022“ E-plus Marketing Centra.

Izgled ambalaže važan faktor ljudima prilikom izbora šta će jesti | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ukusi tropskog voća su u trendu, naročito kokos, zatim citrusi, a sve više i ananas, navodi se u istraživanju.

Od slatkiša se ističe i čokolada, a proizvodnja ove poslastice doživljava konstantan rast.

U vodiču tvrde da se „kod čokolade akcenat stavlja na dodavanje novih ukusa (uključujući i povezivanje sa drugim popularnim brendovima sa prepoznatljivim ukusima), kao i na izražene teksture koje se osjećaju prilikom gustiranja i topljenja u ustima“.

E-plus primjećuje da kad je riječ o slanim grickalicama, kupcima su interesantni jači, neobični, ali i egzotični ukusi, poput arome čilija, halapenjo i habanero začina.

Nudle, egzotični začini i sirova hrana u godinama pred nama izvršiće uticaj na razvoj tržišta prehrambenih proizvoda, zaključuju u istraživanju.

Vodič stavlja naglasak na neobično i neviđeno do sada – spojem suprotnih ukusa nastaju intrigantni proizvodi, kao što je sladoled sa ukusom smokija, ali i nevjerovatna pica koja se pije.

Kako bi se potrošači opredijelili za proizvod, nije dovoljan samo ukus već i „priča“ koju proizvod čini jedinstvenim i ističe ga od drugih sličnih, otkrivaju u izvještaju.

Ukoliko je „priča“ dobra postoji dobar osnov za povećanje cijene, ali je bitan i način na koji se predstavlja razlika u kvalitetu, kako bi svi mogli da razumiju, prenosi Danas.rs.

„Samo brendovi koji ‘dokažu’ svoju autentičnost pričama u kojima potrošači žele da učestvuju i sa kojima mogu da se identifikuju, imaju šansu da opstanu u vremenu oštre konkurencije i rastućeg uticaja privatnih robnih marki“, ističe se u vodiču kroz trendove u prehrambenoj industriji.

Još jedan bitan faktor u izboru onog što ćemo da jedemo je i izgled. Ambalaža ima dvostruku ulogu, primjećuje se, njen posao je da sačuva svježinu, ali i izgled proizvoda.

Zaključuje se da je bitna i prepoznatljivost prilikom slikanja proizvoda i podjele na društvenim mrežama. Takođe, istraživanje je otkrilo da trend manjih gramaža kod upakovanih proizvoda ne jenjava.

„Super velika pakovanja se u skladu sa tim sve češće komuniciraju kao ‘dva pakovanja za ekstra cijenu’, tako da se kod potrošača kreira utisak kupovine dva manja obroka, a ne jednog velikog, previše kaloričnog“, navodi autor vodiča „Trendovi u prehrambenoj industriji 2022“ Stefan Ivanović.