13-01-2021

Izgubio šifru računa sa više od 7.000 bitkoina, vrijednih 220 miliona dolara

Njemački programer Stefan Tomas izgubio je šifru za pristup računu koji ima 7.002 bitkoina, vrijednih oko 220 miliona dolara i ostala su mu još samo dva pokušaja da ukuca pravu prije nego što račun postane zauvek zaključan.

Izgubio šifru računa sa više od 7.000 bitkoina, vrijednih 220 miliona dolara | Radio Televizija Budva

Govoreći za Njujork tajms, Tomas, koji trenutno živi u Kaliforniji, otkrio je da su mu bitkoini dati kao poklon kada je još 2011. godine napravio animirani film o toj kriptovaluti.

Njemački programer kaže da je iste godine izgubio lozinku za pristup svom IronKey, šifrovanom hard drajvu koji sadrži ključeve za njegov digitalni novčanik.

Od tada je pokušao osam razlitih varijacija svojih uobičajenih lozinki u pokušaju da pristupi svom disku.

Nažalost, nijedna nije bila tačna, a IronKey omogućava korisnicima 10 pokušaja prije nego što se zauvijek zaključa zajedno sa svim sadržajem, piše Njujork tajms.


"Samo ležim i razmišljam o tome. Onda ustanem, krenem ka kompjuteru s nekom novom strategijom, ali ništa od toga. I opet sam očajan", kaže Tomas.

Zapravo, ovaj programer nije jedini koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga "čekaju" milioni. Procjena je da je širom svijeta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.


Izvor: RTS