30-05-2021

Izlet sa školom vjeronauke

Polaznici škole vjeronauke pri hramu Svete Trojice Budva, predvodjeni vjeroučiteljem Slobodanom Lukićem jučerašnji sunčani dan iskoristili su za jednodnevni izlet.

Izlet sa školom vjeronauke | Radio Televizija Budva

Foto: Lidija Bojović

U ranim jutarnjim satima zaputilo se oko 20-tak mališana uzrasta od tri do 14 godina na pokloničko putovanje i obilazak svetinja.Najmladja djeca išla su uz pratnju roditelja.

Prvo mjesto odredišta bio je Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.Posebno je bio dirljiv momenat susreta najmladjih sa mjestom počivališta blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija,gdje je svestenik Lukić pročitao molitvu.



Djeca mladjeg uzrasta su razdragano pitala,hoce li brzo stići Djedo...Nakon hrama,sledeće mjesto obilaska bio je manastir Ždrebaonik nadomak Danilovgrada,možda nepravedno zapostavljen.U ovom divno uredjenom manastiru sa mnogo zelenila i prostora prilagodjenog djeci počivaju mošti Svetog Arsenija Sremca.Na naše iznenadjenje,bilo je mnogo hodačsnika iz Srbije koji su istim povodom došli na ovo duhovno mjesto okrepljenja.

Nakon obilaska put je nastavljen ka najvećoj svetinji,ka manastiru Ostrog.Ostrog je vrvio od posjetilaca sa svih strana koj su stigli da zatraže pomoć,zdravlje i sreću ili lično da se zahvale Svecu.Na toplom proljećnom suncu kilometarski red vjernnog naroda je čekao u miru da se pokloni moštima Svetog Vasilija Čudotvorca .U ovoj "banji ozdravljenja" čuli su se strani jezici od ruskog preko turskog,što znači da se Svecu poklanjaju hrišćani i muslimani.

Poslije pokloljenja u Gornjem manastiru,djeca sa svojim vjeroučiteljem obišla su i Donji manastir i uživala u lijepoj netaknutoj prirodi kroz pjesmu i igru.U povrtaku,djeca su imala priliku da posjete Cetinjski manastir i poklone se moštima Svetog Petra Cetinjskog,ruci Sv.Jovana Krstitelja.Djeca su bila prepuna utisaka i u kasnim poslijepodnevnim satima stigli su u Budvu.



Jedno od pitanja upućeno vjeroučitelju Slobodanu bilo je "Kada ćemo opet na izlet"? Većina djece po prvi put je obišao svetinje koje imamo u Crnoj Gori i na taj način osim duhovnog,ovo putovanje imalo je edukatuvni karakter.

Pripremila Lidija Bojović