26-04-2023

Izložba “Autoportret sagledan kroz prizmu simbola” Rosande Jušković otvorena u Petrovcu

Izložba slika “Autoportret sagledan kroz prizmu simbola”, umjetnice Rosande Jušković, otvorena je juče u 19 časova u Galeriji “Marko K. Gregović”, u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu.


Foto: FB/M.G.

Izložbu je zvanično otvorila prof. Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta ,,Mediteran” Podgorica.

Kustoskinja izložbe je Jasmina Lazović.

”Autoportret sagledan kroz prizmu simbola naziv je triptiha koji predstavlja hronološki praćen tok ciklusa života, preispitujući ljudsko biće i okolinu u kojoj se nalazi kroz različite nivoe postojanja. Riječ je o dvadeset i jednom radu, podijeljenih u tri dijela, koji zajedno čine cjelinu. U idejnom aspketu, triptih je prvenstveno zasnovan na filozofiji, pa nazivi dvadeset i jednog rada potiču iz filozofskog rječnika (latinskog, grčkog i njemačkog porijekla), dok su u praktičnom domenu pojmovi predstavljeni kroz fotografiju i simbole iz različitih oblasti, ali je veoma važna i uloga simbola iz različitih naučnih oblasti, koji upotpunjuju svaki od radova. Proces stvaranja rada trajao je dvadset i jedan dan, koliko triptih broji radova, pa se isti može smatrati i nekom vrstom vizuelnog dnevnika, zasnovanom na konceptu eksperimentalne prirode”, dio teksta iz kataloga koji prati izlozbu, autor Rosanda Jušković.

Rosanda Jušković rođena 1997. godine na Cetinju gdje je i završila Srednju Likovnu školu Petar Lubarda, osnovne akademske studije je završila na Fakultetu vizuelnih umjetnosti,Univerzitet Mediteran 2016. godine u Podgorici - studijski program: Dizajn vizuelnih komunikacija. Specijalističke (2019) i magistarske studije (2020) je završila na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran, Podgorica.



Izložbe:

• Godišnja izložba SLŠ Petar Lubarda, Univerzitet Donja Gorica, 2014.

• Grupna izložba maturskih radova, Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević, Cetinje 2016.

• Grupna izložba Svjetski dan grafičkog dizajna, Matica crnogorska, ogranak Cetinje 2016.

• Grupna izložba, Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Podgorica 2019.

Izložba se može pogledati do 16. maja.

Pogledajte galeriju fotografija sa otvaranja izložbe: