18-06-2018

Izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira“

U Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša", u utorak, 19. juna od 20 časova biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira“. Izložba se priređuje u okviru programa Ustanove koji se realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine (2018).

Izložba

Autori koncepta izložbe i organizatori su: Istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković arheolog Dušan Medin,.

Na izložbi će biti prikazano 15 ikona iz tri paštrovska manastira (Praskvica, Reževići i Gradište), nastalih u periodu XVIII–XX vijek u domaćim, grčkim, venecijanskim i ruskim radionicama, a čiji su autori, između ostalih, čuveni ikonopisci pripadnici bokokotorske slikarske škole Dimitrijević-Rafailović, potom Nikola Aspioti sa Krfa, Aleksije Lazović, Marko Krstov Gregović, prvi akad. obrazovani slikar sa naših prostora.



U djelu stručnog uvodnog teksta iz kataloga izložbe, koji potpisuje mr Lucija Đurašković piše: "Pored brojnih ikona koje su izobrazili zografi, pripadnici ove poznate ikonopisačke škole, riznice paštrovskih manastira, posebno Praskvice, Reževića i Gradišta čuvaju mnoštvo primjera ikonopisnog slikarstva koji se najčešće vezuju za period od XVII do početka XX vijeka.

Raskošno bogatstvo ikonopisnih stilova, kao i ikonografskih specifičnosti na ovim ikonama, ukazuje na, sa jedne strane, veze sa Atosom, a sa druge, na uplive Zapadnih stilskih tendencija koje će se preko italo-kritskih majstora i njihovih učenika, naročito u XVII vijeku širiti Mediteranom, te stizati i u naše krajeve.

Takođe, i brojne ruske ikone iz XVIII i XIX vijeka koje se danas čuvaju u riznicama ovih manastira, predstavljaju svjedočanstvo bliskih kulturnih veza ovih najznačajnijih paštrovskih duhovnih centara sa carskom Rusijom. Na ovim ikonama najčešće su predstavljani Isus Hristos, Bogorodica sa Hristom, kao i Sveti Nikola, čiji je kult svetitelja zaštitnika bio u Rusiji naročito razvijen".

Izložbu će otvoriti konzervatorka savjetnica Jasminka Grgurević, zaposlena u JU Centar za arheologiju i konzervaciju Crne Gore u Kotoru.

Izložba se može pogledati do 9. jula 2018. godine.