11-11-2022

Izložba „Osmijehom do ZDRAVLJA!” otvorena na Rijeci Crnojevića u organizaciji CDPR

U organizaciji Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), a povodom Nacionalnog dana kontrole duvana, danas je na Rijeci Crnojevića otvorena izložba na temu „Osmijehom do ZDRAVLJA!”. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje, u saradnji sa OŠ „Boro Vukmirović” i Mjesnom zajednicom Rijeka Crnojevića.


Foto: CDPR

Izložba je upriličena u Konobi Lesendro, a nakon uvodnog obraćanja dr Sanje Lekić, direktorke Instituta za onkologiju KCCG u Podgorici, inače bivše učenice OŠ „Boro Vukmirović”
na Rijeci Crnojevića, događaj je otvorila sekretarka Sekretarijata za obrazovanje, sport i mlade Prijestonice Cetinje Jelena Milošević.


Foto: CDPR

"Naglašavamo, po ko zna koji put, da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba.
Ova interesantna izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života ima i svoju edukativno - preventivnu funkciju.
Izložba koja je priređena stoga treba da posluži kao jedan vid prevencije, da svi, mladi i stari, na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Istovremeno naglašavamo da pušenje predstavlja i veliki materijalno - finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Takođe pušenje (u prostoru u kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki
broj) predstavlja normalno i nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2019. godine", saopštili su iz CDPR-a.