16-06-2015

Izložba slika Jelene Đurašković

U utorak 16. juna u 21 sat u Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu biće otvorena izložba slika Jelene Đurašković koja nosi naziv ,,Trag o postanku bića“.

Izložba slika Jelene Đurašković | Radio Televizija Budva

Jelena je završila FLU-i na Cetinju, u klasi profesora Dragana Karadžića. Studijski je boravila u Turskoj 2013/2014. godine.

O njenom radu ist.umjetnosti Marija Mihaliček je zapisala:
,,Susret sa likovnim djelom mlade umjetnice Jelene Đurašković, koja je odabrala umjetnost kao životni poziv, sam po sebi govori o prirodi njene ličnosti. Odabrati umjetnost i uputit se putem nesigurne egzistencije, ali ispuniti život smislom, baviti se kreativnošću koja ispunjava i traži predavanje kompletne ličnosti, riječju ŽIVJETI UMJETNOST - privilegija je prirodom nadarenih, obrazovanih, kreativnih , spremnih da stalno propituju sebe i svijet oko sebe.

Ova izložba nam ukazuje na marljivost i ozbiljnost nastojanja da, na samom početku umjetničkog puta, iskaže stav, samosvojnost i cilj kojemu stremi. Slikarstvo Jelene Đurašković je oslobođeno podržavanja viđenog i deskripcije realnog svijeta, a usmjereno promišljanju ishodišta i misteriji čovjeka, rađanju, egzistenciji, smislu života. I duše kao „osjećanja koje u sebi nosi prostranstvo različitih emocija imanentnih humanom čovjekovom biću.“ kako je autorka zapisala u nadahnutom eseju naslovljenom Trag o postanku bića, u kome je obrazložila vlastita opredjeljenja i likovna stremljenja. Stvaralačke impulse ova mlada umjetnica crpi u poniranju u dubinu svog bića, u samu nutrinu i duhovnom umijeću osluškivanja vlastite duše.
Fenomen rađanja kao vječite obnove je tematski najprisutniji na njenim slikama, a iskazan u različitim ikonografskim varijacijama, u kompozicijama naglašenih vertikala - simbola stremljenja ka višoj sferi, ka oslobađanju od prizemnosti. Osobena i tek prepoznatljiva figuralika, jezgrovitog crteža, sa predstavama: majke, djeteta, kršćanskih motiva Sv. Porodice, u prefinjenim fromatskim gradacijama, nosi snažnu simboliku. U apstraktnim slikama većeg formata koloristički bogatim, ispunjenim lirskim emotivnim nabojem i bogatstvom asocijacija, slikarka se referira na umjetnost svog mentora, velikana crnogorskog slikarstva Dragana Karadžića.

Jelenino slikarstvo je slojevito, konteplativno, a njegova recepcija podrazumijeva promišljanje, pa se na njega može primijeniti poznata sintagma da umjetnost nije samo za gledanje, već da se o njoj misli".

Izložbu će otvoriti prof. Ružica Lazarević.