22-10-2021

Izložba slika „Priroda stvari“ umjetnika Darka Mandića u Trstu

Izložba slika "De rerum natura - Priroda stvari" umjetnika Darka Mandića biće zvanično otvorena u subotu 30. oktobra od 17 časova u Galeriji „Rectors Tribbio“ u Trstu.


Foto: privatna arihva

Izložba, prema riječima kritičarke Gabrijele Dipijetro, obuhvata slike naturalističkog nadahnuća, fragmenata stvarnosti fiksiranih u neodređenom prostoru i u suspendovanom vremenu metafizičke koncepcije. Riječ je o vizijama iz snova Darka Mandića, umjetnika koji živi u Crnoj Gori, a predstojeći događaj njegova je prva izložba u Italiji.

„Na njegovim platnima forme nagovještavaju nestajanje. Slike teže da se raspadaju na horizontu, kao da žele da napuste svoje tjelesne granice. Posredi je gotovo metafora ljudske potrebe da ponovo otkrije sopstvenu dimenziju na otvorenom prostoru, bez više barijere. Darko Mandić kreće se, sa rijetkim muzičkim balansom, između neformalnosti, apstrakcije i figurativne lirike, u ličnom traganju za tačkom susreta između grafičke čistoće znaka i emotivnog stanja bića, gdje „senzacija“ preuzima, a potonje sve više postaje sredstvo za prenošenje emocija. U specifičnom, istančanijem neformalnom značenju njegovih djela, oživljavaju neodređene pozadine, materijalne konzistencije spontano klize u prikrivenim nacrtima koji nervozno trče po platnu, prateći impulse i sugestije trenutka. Prepoznaje se instinktivni slikovni jezik. Ne bilo kakav pogled na ono što umjetnik čita oko sebe, već novo vizuelno istraživanje koje prevazilazi opipljivo, nudeći iluziju da nas može odvratiti od našeg užurbanog života da pređemo nečiji prag. Imaginativno ogledalo koje vam omogućava da prepoznate nevidljivo u vidljivom“, piše u najavi predstojeće izlobe koja je objavljena na portalu Trieste news.


Foto: printscreen/ www.triesteallnews.it

Darko Mandić je završio Fakultet likovnih umjetnisti, odsjek slikarstvo, na Cetinju u klasi profesora Smaja Karaila. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori. Njegove slike nalaze se u Americi, Brazilu, Engleskoj, Izraelu, Švedskoj, Italiji i Srbiji. Zaposlen je kao dizajner u JU "Mizeji i galerija" u Budvi.

Najavu izložbe na italijanskom možete pročitati na sledećem linku triesteallnews.it



D.B.