28-08-2014

Izložba Željka Reljića

U organizaciji JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u četvrtak 28. avgusta u 20 časova u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša biće otvorena izložba crnogorskog skulptora Željka Reljića.

Izložba Željka Reljića | Radio Televizija Budva

Željko Reljić je rođen 1976.godine u Bazelu (Švajcarska). Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof.mr Pavla Pejovića. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi prof. mr Milivoja Babovića. Član je ULUCG.

Od 2002. godine imao je dvanaest samostalnih izložbi u učestvovao na više od šezdeset kolektivnih prezentacija u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko skulptura na otvorenom prostoru. Učesnik je više projekata, radionica i simpozijuma. U tri navrata je dobio nagradu ULUCG-a Lubarda-Stijović-Milunović.

Željko Reljić radi kao stručni saradnik u nastavi (skulptura u materijalu i vajanje) na FLU Cetinje.
O ciklusu PTICE, kojim se Reljić ovom prilikom predstaviti budvanskoj publici, mr Nikola Vukosavljević je zapisao: …Skulpture su formatom galerijske. Njegova mera se ogleda u iskrenosti, uronjenosti u spostveno biće i identifikaciji sa materijalom. Visoko koncentrisan, monumentalizujući svoje oblike, dostigao je ubedljive ritmičke i prostorne vrednosti. Njegov tehnički talenat je spontan i urođen, najnoviji radovi izvedeni u kamenu skrupulozno ističu njegova svojstva. Skulpture sa motivom ptica poseduju anatomsku, fizičku celovitost. Tradicionalista - duhom Mediteranac, Željko Reljić nam daje produhovljenu predstavu, mekoću modelovanja, dobro prostudiranu igru svetlosti i senke.

On svoju poetiku gradi na vrednostima realistične skulpture, “konstruktivna” i “imaginativna” linija savremene umetnosti su se susrele, što je opšta karakteristika stvaralaštva mlađih autora. Njegov izraz je ostvaren preko materijala u saglasju ideje ruke i postupka…

Izložbu će otvoriti slikar Đorđije Bato Boljević, a moći će se pogledati do 20. septembra.