03-04-2023

Izmirena parlamentarna većina, u narednim danima pregovori i koalicije

Poteze Jakova Milatovića kao novog predsjednika Crne Gore moći ćemo da cijenimo tek nakon parlamentarnih izbora u saradnji sa novom vladom, smatra izvršna direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević. Ona je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazala da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri i da će se na osnovu rezultata predsjedničkih izbora u narednim danima pregovarati i praviti koalicije.


Kovačević, Foto: CDT

Kovačević vjeruje da je pobjeda Jakova Milatovića očekivana za sve. Za nju je zanimljiva slika parlamentarne većine koja je okruživala Milatovića u susret parlamentarnim izborima.

"Parlamentarni izbori su jako važni za rasplet ove političke situacije, krize, stagnacije, nestabilnosti u kojoj smo predugo. Uloga novog predsjednika Milatovića će biti vrlo važna kad se održe parlamentarni izbori, kada se formira vlada, u saradnji sa tom vladom, parlamentom, tada ćemo tek moći da cijenimo njegove poteze", rekla je Kovačević.

Vjeruje da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri.

"I da će se na osnovu ovih rezultata u narednim danima pregovarati i praviti koalicije i biti uvod u naredne parlamentarne izbore. U sistemu u kakvom mi živimo jako je važno kakvu ćemo dobiti većinu koja će moći da formira stabilnu vladu i da implementira politike", zaključila je Kovačević.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Kovačević je kazala da nije moguće otkloniti manjkavosti u biračkom spisku do juna.

"Čeka nas potpuno isto zakonodavstvo, iste institucije. I da je moguće, nije preporučljivo da se reforme izbornog zakonodavstva dešavaju u godini izbora. Izbori su raspisani, proces je u toku, idemo sa onim što imamo. Ulazimo u taj proces sa partijskom izbornom administrcijom, sa neefikasnim sistemom kontrole finansiranja i kampanja, sa biračkim spiskom vrlo problematičnim, bez ikakve odbrane od dezinformacija, od stranih uticaja", rekla je ona.

Smatra da bi prvi zadatak parlamenta trebalo da bude reforma izbornog zakonodavstva.

Govoreći o toku izbora kazala je da smo imali miran izborni dan.

"Uočen je jedan manji broj proceduralnih nepravilnosti i ono što smo imali tokom jučerašnjeg dana ni na koji način ne može uticati na ishod izbora", kazala je ona.

Dodala je da je tehnička priprema bila dobra.

"Najkrupnije nepravilnsti smo zabilježili kada je riječ o glasanju putem pisma, zahtjevi za glasanje nijesu bili potpisani od strane birača. Osim toga zabilježili smo fotografisanje izbornih listića telefonima. Generalno izuzv toga bilo je izuzetno mirno na biralištima", rekla je Kovačević.

Ona je naglasila da smo imali jedno mirno veče i prihvatanje poraza što se u Crnoj Gori ne dešava tako često i na šta nijesmo navikli.

Kovačević kaže da je jako bitno da je Đukanović čestitao Milatoviću i da je to demokratski iskorak.

"To je bazični koncept demokratije da prihvatate poraz iako nijeste zadovoljni, ali to je volja građana i to je većina", rekla je ona.

Izlaznost je bila velika kada je riječ o predsjedničkim izborima.

"Ispalo je da su ova dva kandidata uspjeli da mobiliziraju i izvedu na birališta veliki broj građana", rekla je ona.