15-11-2019

Jabukovo sirće kao lijek

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta i prirodni eliksir koji nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabuke. Tokom procesa fermentacije, bakterije i kvasac razgrađuju šećer u soku, prvo u alkohol, a zatim u sirće. Jabukovo sirće sadrži i druge kiseline poput limunske, jabučne i mliječne, koristi se u kuvanju i učestvuje u liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Jabukovo sirće kao lijek | Radio Televizija Budva

Otac medicine, Hipokrat, smatrao ga je ljekovitim napitkom i u liječenju se koristi više od 10 000 godina. Jabukovo sirće sadrži važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, fluor. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin.

Uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje

Prirodno je sredstvo za liječenje mnogih neprijatnosti i bolesti organizma. Rezultati istraživanja pokazuju da je uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje ljudi veliki i da koristi dijabetičarima. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dvije supene kašike jabukovog sirćeta prije spavanja, ujutru su po rezultatima imali poboljšanje nivoa šećera u krvi kao i opadanje nivoa holesterola i triglicerida, vrste štetne masti.

Jabukovo sirće pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Koristi se u vidu obloga i kao sredstvo za utrljavanje kod proširenih vena i reumatskih bolesti. Otklanja osećaj umora, grčeve i bolove u mišićima.

Upotrebljava se i u kozmetičke svrhe, kao sredstvo protiv ekcema, za čistije lice, zdraviju kosu, protiv peruti. Savetuje se da ekcem i oboljela mesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan kako bi ekcem nestao, a svrab se ublažila. Jabukovo sirće ima prirodna antigljivična svojstva koja uništavaju perut, a njegova kisela svojstva balansiraju Ph vrednost i vraćaju koži zaštitni sloj koji služi da se spreči dalji razvoj gljivica. Kako biste eliminisali perut, napravite mešavinu jednakih količina vode i sirćeta, i umasirajte u kožu glave. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Jabukovim sirćetom možete istrljati i zube kako biste ih izbeleli ili možete pomešati kašiku sirćeta i čašu vode i koristiti je kao vodu za ispiranje usta.

Jabukovo sirće i med

Jabukovo sirće i med su prirodne ljekovite supstance koje zajedno djeluju još blagotvornije i zbog svojih sposobnosti tretiraju različite tegobe i učestvuju u njihovom otklanjanju. Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med identično ima nisku pH vrednost, ali podiže baznost tijela u momentu konzumiranja. Ove dvije supstance zajedno utiču da se organizam otarasi prekomerne kiselosti usled stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica, pića, cigareta. Naša tijela funkcionišu najbolje kada su blago alkalna, kada je pH vrijednost tela između 7,0 i 7,4.

Mješavinu jabukovog sirćeta i meda najbolje je konzumirati na prazan stomak ujutro, pola sata prije jela. Eliminiše kiselinu, gorušicu, loš zadah i jača digestivni sistem.



Kod prehlade i hroničnog umora treba uzimati dvije kašičice jabukovog sirćeta sa medom svako veče pred spavanje.

Protiv glavobolje i bolova u sinusima pripremiti čašu vode razmućenu sa dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta, i piti nekoliko puta dnevno u razmaku od po nekoliko sati.

Jabukovo sirće za brzo mršavljenje

Sirćetna kiselina ubrzava probavu i varenje proteina važnih za izgradnju i funkcionisanje hormona rasta koji je najznačajniji za brzinu bazalnog metabolizma. To znači da jabukovo sirće ubrzava probavu na isti način, ali i proces trošenja kalorija. Beta karoten koji se nalazi u jabukovom sirćetu takođe potpomaže razlaganje masnih naslaga.

Jabukovo sirće pije se neposredno prije obroka kako bi ubrzalo varenje unijete hrane i smanjilo dalji apetit. Ovo je odličan metod detoksikacije, bakterije koje su fermentisale sirće odlične su za zdravlje creva i deluju kao probiotik. Ubrzavanjem varenja i metabolizma, štetne materije se brže izbacuju iz tijela a energija udvostručuje što je rijedak slučaj sa dijetama za mršavljenje.

Savjeti za korišćenje

Preporučena dnevna doza jabukovog sirćeta kao eliksira za unutrašnju upotrebu je rastvor od 2 kašike sirćeta u čaši vode uz dodatak dve kašičice meda. Kada je u pitanju jabukovo sirće, nuspojave se javljaju veoma rijetko. Kod pojedinih osoba mogu biti prisutni iritacija sluzokože želuca i nadraženi jednjak. U slučaju predoziranja, javljaju se akutne pojave kao što su visok krvni pritisak i problemi sa radom bubrega.