26-02-2023

Jaje Godzile iz svemira: Misteriozna lopta na obali Japana pokrenula nagađanja

Velika metalna sfera koja se nasukala na obali Japana zbunila je mještane i pokrenula talase nagađanja, piše BBC.

Jaje Godzile iz svemira: Misteriozna lopta na obali Japana pokrenula nagađanja | Radio Televizija Budva

Foto: Twitter

Nadležni još uvijek nijesu utvrdili o čemu se radi – čak ni policija i odred za razminiranje koji su poslati da istraže misteriozni predmet.

Zna se da je lopta šuplja iznutra, i da nije opasna. Neki pretpostavljaju da se radi o nekoj vrsti bove.

Otkriće u priobalnom gradu Hamamatsuu lokalci su nazvali „jaje Godzile“, „nešto iz svemira“ i bova za privezivanje.

Japanski javni servis NHK pokazao je snimke dvojice zvaničnika koji gledaju zarđalu, metalnu loptu koja izgleda kao da ima metar i po u prečniku.

Nju je pronašao mještanin koji je obavestio policiju. Nadležni su izolovali područje i ispitali predmet rendgenskim zracima, ali nijesu otkrili ništa osim da je lopta bezbjedna.

Jedan čovjek koji je džogirao plažom rekao je da je iznenađen zbog gungule koja je nastala, jer je kugla već neko vrijeme stajala na plaži.

„Probao sam da je odguram ali nisam mogao da je pomjerim“, rekao je on za NHK.

Nadležni kažu da će predmet uskoro biti uklonjen.

Kako javlja BBC, ovakvo otkriće možda ne bi privuklo pažnju pod normalnim okolnostima, ali u Japanu postoji uznemirenost od kad su SAD oborile navodni špijunski balon iz Kine ranije ovog mjeseca.

Japan se požalio Kini na balone koji su primijećeni najmanje tri puta iznad japanskog neba od 2019. godine, a za koje sumnja da su špijunski. Kina poriče da se u bilo kom od ovih slučajeva radilo o špijunaži.

Ministri odbrane Japana i Kine sastali su se u srijedu, što je prvi bilateralni sastanak viših zvaničnika te dvije zemlje u četiri godine. Dvije strane su se dogovorile da na proljeće uspostave vezu za hitnu komunikaciju.