18-04-2023

Japan odobrio izgradnju prve kockarnice

Otvaranjem kazina Japan bi mogao da postane jedno od najvećih azijskih tržišta za kockarnice, ali je javnost u toj zemlji podijeljena zbog opasnosti stvaranja zavisnosti od kockanja i kriminala, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Japan odobrio izgradnju prve kockarnice | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/arhiva

Japanske vlasti odobrile su plan za izgradnju prve kockarnice u toj zemlji s ciljem privlačenja turista i povećanja prihoda. Odlukom da odobre prvu kockarnicu u gradu Osaki, otvoren je put i za izgradnju rizorta vrijednog 8,1 milijardu dolara koji bi trebalo da počne da radi 2029, ističe Rojters.

Ogromni kompleks rizorta na ostrvu Jumešimi u zalivu Osaka na zapadu Japana, gdje će biti održana Svjetska izložba 2025, takođe će imati hotele, konferencijski centar, tržni centar, muzej i trajektni terminal, kao i platformu za slijetanje helikoptera.

Kockarnice su ranije bile ilegalne u Japanu, ali je zakon o integrisanom rizortu iz 2018. omogućio izuzetak za igre kao što su poker ili bakara na zvanično odobrenim lokacijama u okviru napora da se privuku turisti.

Premijer Fumio Kišida rekao je 14. aprila da će projekat doprineti ekonomskom rastu oblasti Kansai oko Osake i šire u Japanu poslije Svjetske izložbe 2025.

Japanske planove za otvaranje kockarnica prethodno su omeli pandemija izazvana korona virusom i skandal s podmićivanjem koji je doveo do hapšenja istaknutog poslanika, poslije čega su se iz planiranih projekata povukli veliki operateri kazina iz SAD.