18-11-2022

Japanska jabuka: Sve blagodeti ove voćke

Svježa jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin.


Foto: Pixabay

Egzotično voće pod nazivom japanska jabuka ili kaki u nedozrelom obliku može imati opor, ali u potpuno zrelom slatki ukus poput meda skrivenog u njegovom narandžinom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrijevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj činiji s voćem.

Tokom svake sezone sazrijevanja, voćke mogu mijenjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svijetlo žute do tamno narandžaste. Cijela voćka je jestiva osim sjemenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva japanske jabuke:

1. Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogat je izvor vlakana.

2. Obiluje antioksidantima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, spriječava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno djelovanje.

3. Svježa jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kiseonika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gdje služi kao antioksidans za filtriranje svijetla.

4. Dobar izvor vitamina C

5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu.

6. Svježe voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.

Odabir i čuvanje

U prodavnici izaberite voće žuto narandžaste boje bez udaraca ili posjekotina po njoj. Sušena japanska jabuka je takođe dostupna . Dozrela jabuka može se čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Možete uživati u svježem plodu, kao i njegovom suvom obliku gdje se najčešće koristi za kolače, pudinge, salate i pahuljice, prenosi Zadovoljna.