18-05-2023

Javna tribina u Starom gradu: „Budva u Evropi - Evropa u Budvi“

Prva tribina zajedničkog naziva "Budva u Evropi – Evropa u Budvi", na temu "Kulturni indetitet i migracije", biće održana sjutra, 19. maja, ispred kuće Čekrdekovića u Starom gradu, sa početkom u 20 časova. Tribina se realizuje u organizaciji NVO Feral, NVO Centar za američke studije i Inicijativa Budva 086.



"Sa zadovoljstvom vam predstavljamo projekat "Budva u Evropi - Evropa u Budvi", koji je okupio ljude iz grada, ali i iz Boke, koji su bili voljni da uzmu učešće u javnim tribinama. Ovim putem najavljujemo prvu koja će se baviti temom migracija i kulturnim identitetom. Polazeći od činjenice da i je sama Budva nastala kao jedna velika migracija, preispitujemo naš savremeni odnos prema ovom fenomenu i postavljamo pitanje oblikovanja kulturnog identiteta kao direktne posljedice, ujedno ćemo se bavitiI konkretnim politikama koje oblikuju kulturu kao bazu", saopštili su organizatori.

Na tribini će govoriti Specijalista za međunarodne odnose, istoriju i kulturu Latinske Amerike, Ivan Ivanović, diplomata, bivši ambasador Crne Gore u Argentini, Gordan Stojović i arhitekta Slobodan Bobo Mitrović. Moderator događaja će biti Iva Bajković.

Kako ističu, ciklus tribina "Budva u Evropi – Evropa u Budvi" postaviće pitanja i tražiti odgovore za teme koje su od značaja za našu lokalnu zajednicu.

Polazeći od legende da je Kadmo tražeći sestru Evropu našao Budvu i tu ostao, u fokus postavljamo naš savremeni odnos prema Evropi.

1. Šta je naš kulturni identitet i kako ga sačuvati?
2. Ogledalo prošlosti: traganje za autentičnošću, bogatstvu, prirodnih i kulturnih posebnosti.
3. Da li smo sačuvali našu estetsku vrijednost i valorizovali je na pravi način?
4. Šta je za nas Evropa? Kako vidimo sebe u Evropi, a kako Evropa gleda na nas?
5. Prijestonica kulture kao pokretač očuvanja ljudskih resursa.
6. Kultura i turizam – zašto je važno promišljati o zaštiti kulture od agresivnog turizma. Iskustva drugih (Španija, Italija).
7. Migracije i njihov uticaj na naše kulturno i identitesko nasljeđe
8. Digitalno doba i Budva: gdje smo sada, koliko smo unaprijedili okruženje, da li koristimo na pravi način potencijale digitalnih platformi?
9. Da li je Kadmo odlučio da nastavi da traži Evropu ili će je čekati da ona njega nađe?

"Ovo su samo neka od pitanja na koja tražimo odgovor kroz komunikaciju sa širom zajednicom. Ulaz na tribinu je slobodan, a dolazak i diskusija poželjni", poručuju organizatori.