21-08-2019

Javni funkcioneri tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju

Javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici tokom radnog vremena, odnosno dok su na dužnosti, ne mogu da učestvuju u izbornoj kampanji, niti javno da izražavaju svoje stavove povodom izbora.

Javni funkcioneri tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju | Radio Televizija Budva

To se, kako piše Pobjeda, navodi u predlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja, koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

„U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici, kao i namještenici“, piše u tom predlogu zakona.

Tim predlogom zakona prvi put je propisano i šta se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

„Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore“, stoji u predlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja.

Kako se navodi u predlogu tog zakona, službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora, ili dan kada službeno počinje izborna kampanja.

„Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu u vrijeme izborne kampanje nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji”, piše u predlogu zakona.

Prema predlogu zakona, zabranjeno je da medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa.

Kako se navodi, policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju da učestvuju u izbornoj kampanji na bilo koji način.

Predlogom zakona propisano je i kako će se ovaj sistemski zakon primjenjivati.


MINA