10-02-2019

Javni izvršitelj nezakonito prodaje opštinsku parcelu na Lugovima

Javni izvršitelj iz Budve, Darko Rajković, objavio je da će uskoro biti realizovano prvo javno nadmetanje za prodaju dvije i po hiljade kvadratnih metara atraktivnog zemljišta na Lugovima, na ulazu u Budvu, koje je ranije kao stadion koristio fudbalski klub Mogren.

Javni izvršitelj nezakonito prodaje opštinsku parcelu na Lugovima | Radio Televizija Budva

Radi se o parceli vrijedoj 1,8 miliona eura, koja je u vlasništvu države, a sa pravom raspolaganja Opštine Budva, koju javni izvršitelj hoće da proda, kako bi se naplatila dugovanja, sada ugašenog fudbalskog kluba, prema nekoliko privatnih pravnih i fizičkih lica, piše Dan.

Prvo javno nadmetanje za prodaju parcele, na kojoj je ucrtan poslovno stambeni kompleks - dvije višespratne kule, planirano je za 5. mart.

Među najvećim povjeriocima kluba, nekadašnjeg prvaka Crne Gore, je komplanija Transpetrol, koja je u vlasništvu Slavka Kračkovića.

FK Mogren je ovoj firmi ostao dužan oko 153 hiljade eura.

Tu su dugovanja i prema Marku Đuroviću - 105.000, firmi Montesun - 10.000, Nikoli Bigiću - 47.000 eura.

Iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore u Budvi juče su saopštili da javni izvršitelj Darko Rajković nezakonito prodaje vrijedno opštinsko zemljište.

"Iako je katastarska parcela, 2905 KO Budva, na koju je usmjereno izvršavanje, u vlasništvu države, a sa pravom raspolaganja Opštine Budva, i koja je greškom ostala uknjižena na FK Mogren, to ne sprečava osnovni sud u Kotoru i javnog izvršitelja, da u sprezi sa Transpetrolom, na nezakonit način otimaju opštinsko zemljište", navodi se u saopštenju Demokrata, prenosi "Dan".

Ocjenju frapantnim i to što pomenuti subjekti svjesno i namjerno ignorišu činjenicu da je FK Mogren, rješenjem Uprave za mlade i sport od 27. juna 2016. godine izbrisan iz registra sportskih organizacija i da više ne poszoji kao prvano lice.

"FK Mogren nema pravnog sledbenika, što je analogno sa smrću fizičkog lica, što značu da nastupanjem te činjenice FK Mogren ne može biti stranska u postupku, pa samim tim nije ni moglo biti dostavljeno nikakvo rješenje. Smatramo da je ovakvo nezakonito i udruženo djelovanje skandal bez presedana, gdje su pomenuti akteri ušli u zonu krivično-pravne odgovornosti putem podstrekivanja od strane Transpetrola, čemu Opština Budva i njeni organi treba da posvete punu pažnju i preuzmu odgovarajuće radnje", navodi se u saopštenju Demokrata.

Mediji su ranije objavili da je kompanija Transpetrol prva blokirala imovinu ugašenog kluba Mogren - atraktivnu parcelu na Lugovima, na ulazu u Budvu.

Privredni sud presudio je u korist firme koja je tužila “Mogren”, koja je naplatu zatražila preko javnog izvršitelja Darka Rajkovića. On je početkom juna donio rješenje o izvršenju, koje je kao teret 20. juna upisano u katastarsku evideniciju, ali nije navedeno o kolikom dugu je riječ.

Nezvanično, riječ o dugu na ime radova koje je kompanija izvodila na uređenju sportskih terena na Jazu, koje je “Mogren” godinama koristio za treninge.

"Dan" je juče kontaktirao direktora firme Transpetrol, Slavka Kračkovića, koji je saopštio da nije obaviješten kad će biti održano nadmetanje.

"Taj dug je nastao prije desetak godina. Tužbom smo tražili povraćaj novca. Predmet je zadužila advokat Maja Zeković, tako da nisam upućen u detalje", kratko je kazao Kračković.

Prodaja zemljišta na Lugovima pokušana je i 2015. godine, jer su tadašnje lokalne vlasti planirale da prodajom popune milionski vrijednu rupu u lokalnom budžetu, međutim, to je tada stopirano.