20-10-2023

Javni poziv za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća do 15. novembra

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja objavilo je prošle sedmice Javni poziv za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća u 2023. godini.


Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ove godine biće dodijeljene novčane nagrade najuspješnijim naučnicima i naučnicama i inovatorima i inovatorkama u ukupnom iznosu od 8.000 EUR.

"Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, i to: najuspješnijem naučniku/naučnici – 3.000 EUR, najuspješnijem mladom naučniku/naučnici do 30 godina života – 2.000 EUR, i inovatoru/ki ili grupi inovatora/ki za najuspješniju inovaciju odnosno pronalazak zaštićen patentom – 3.000 EUR", naveli su iz Ministarstva.

Pravo na nagradu za naučna dostignuća ostvaruju crnogorski državljani koji su u 2023. godini postigli izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu ili na nekom od inovativnih programa u našoj zemlji ili inostranstvu, odnosno koji su zaštitili svoj pronalazak/inovaciju patentom u našoj zemlji ili inostranstvu.

"Sva lica koja su zainteresovana mogu se prijaviti za nagradu, zaključno sa 15. novembrom 2023. godine do 14h. Jednom licu se nagrada može dodijeliti samo u jednoj od navedenih kategorija nagrada", pojasnili su iz Ministarstva.