26-03-2023

Jedinica MUP-a tek treba da dobije spremne avione i helikoptere

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Zamislite da ste pilot koji nema čime da leti. To je stvarnost u aviohelikopterskoj jedinici MUP-a koja u ovom trenutku nema nijedan funkcionalan avion i nijedan operativan helikopter.

Kako kaže Srđa Vujović, načelnik aviohelikopterske jedinice, ukoliko bi se sada dogodila neka situacija da treba nekome da se spasi život, nemaju mogućnost da reaguju.

"Trenutno nije operativan nijedan helikopter", poručio je Vujović.

Jednom nedostaju rezervni djelovi koji će, kako se očekuje, stići do kraja aprila dok drugi, čeka na ugovor o servisiranju i popravci.

Vujović kaže da zavise od servisa u inostranstvu.

"Očekujemo da ćemo uspjeti da sa serviserima završimo taj dio posla", navodi Vujović.

Zato se poslovima koji uglavnom pripadaju MUP-u sada bavi vojska, čiji helikopteri ne miruju.

Kako je rekao Bojan Popadić, komandant vazduhoplovstva VCG, što se tiče službe traganja i spašavanja, to nije njihov prioritetni zadatak.

"Ali svih pet helikoptera se koriste u akcijama traganja i spašavanja. U prethodne dvije godine bilo je dosta tog angažovanja zato što druge institucije nisu mogle da odgovore", rekao je naš sagovornik.

Stoga se postavlja pitanje kako odgovoriti izazovima tokom požarne sezone ukoliko već sada jedni rade posao drugih.

Vujović kaže da će jedan avion biti spreman početkom aprila ili tokom aprila ove godine.

"Za dva protivpožarna aviona, u toku je relizacija ugovora za njihovu opravku. Očekujemo da će biti spremni do kraja jula", napominje Vujović.

Popadić ocjenjuje da će Vojska moći da odgovori na sve te zadatke.

"Vazduhoplovstvo je takvo da nikad ne možete da garantujete za tehniku, da li će biti ispravna, ali uradićemo sve što je u našoj moći da dočekamo spremno sezonu", ocjenjuje Popadić.

Vujović napominje da bi trebalo posvetiti pažnju potpisivanju ugovora s nekim renomiranim proizvođačima, to jest nabavljačima rezervnih jelova i renomirnim serviserima.

"Na taj način bi skratili tenderske procedure i omogući brže i efikasnije nabavke rezervnih djelova", rekao je Vujović.

To je prilika za razmišljanje dok nama ostaje da pogledamo koliko je pomoć iz vazduha važna u akcijama spašavanja, posebno ako imamo u vidu da je brzina često presudna.

(RTCG)