29-09-2023

Jedinstveni sindikat zaposlenih u Pošti organizovaće štrajk u ponedjeljak

Jedinstveni sindikat zaposlenih u Pošti Crne Gore, koji zahtijeva uvećanje zarada, organizovaće u ponedeljak štrajk, to je odlučeno nakon pregovora predstavnika Štrajkačkog odbora tog sindikata i uprave Pošte koji je održan u Podgorici.

Jedinstveni sindikat zaposlenih u Pošti organizovaće štrajk u ponedjeljak | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen

Kako je za program TV Budva rekao Jugoslav Marković, predsjednik Štrajkačkog odbora i pored svih argumenta iznijetih od predstavnika štrajkača nakon višesatnih pregovora, menadžment Pošte je ostao pri ranije iznesenom stavu, da se plate zaposlenima ne mogu povećati se ne sačini devetomjesečni bilans poslovanja.

Marković ocjenjuje da se poslodavac krajnje neodgovorno ponio prema utemeljenom i prema argumentima osnovanom štrajkačkom zahtjevu. Naime, iz uprave Pošte su se obavezali da će do kraja sljedeće sedmice saopštiti da li će biti povećanja i koliki će to iznos biti.

"Razgovor je bio konstruktivan ali nismo uspjeli nađemo zajednički jezik. Mi smo poslodavcu predočili način na koji se može uštedjeti novac i način gdje se pare troše neracionalno, ali oni nisu uvažili naše zahtjeve i nisu prihvatili to da povećaju plate, čak su nam dali samo obećanje da će za desetak dana, odnosno do kraja sljedeće nedjelje imati neki pokazatelj i imati informaciju koliko je to, bez ikakve garancije da li to može biti 0 odsto ili 2 odsto. Nemamo nikakvu informaciju niti nam je oni mogu dati. Smatramo da jedna ozbiljna firma mora u svakom trenutku imati presjek stanja, makar približan", istakao je Marković.

Menadžement Pošte Crne Gore je u saopštenju koje je objavljeno nedavno nakon organizovanog protesta, između ostalog naveo da smatraju neophodnim da razmatranje ovog pitanja rezultira održivim rješenjima koje neće imati za posljedicu dugoročno negativne efekte za Poštu Crne Gore, a samim tim i za zaposlene.

Međutim, Marković ukazuje da je na sceni iracionalno trošenje novca.

"Ima dosta stavki gdje može da se uštedi. Juče sam prvi put saznao, a radim deset godina, da postoji radno mjesto trener-poštar. Smiješno je ali je tako, ja tog čovjeka nikad vidio nisam, ne znam da postoji ovdje. Primili smo pet poštara u zadnjih nekoliko godina, trenera gledali nismo. Neko prima platu, izmišljeno je radno mjesto, to je samo jedno, a takvih je mnogo više. Za broj radnika koji se povećao u menadžmentu ne dobijamo precizan odgovor. Kao Sindikat su nas ignorisali, 18 dopisa smo poslali na koje nam nikada nije odgovoreno. Vjerovatno i tu ima prostora za uštedu vezano za prekomjerni broj radnika", istakao je on.

Pošta Crne Gore je od ponedjeljka u generalnom štrajku, a više od polovine radnika se izjasnilo da prihvata totalnu obustavu rada, tako da radne aktivnosti u nekim poslovnicama mmogu biti svedene na minimum.

"Plan je da se u svim poštama u Crnoj Gori organizuje štrajk, da štrajk bude u svim glavnim poštama širom Crne Gore. Oni će na osnovama procesa rada obezbijediti radnike koji će pokrivati neka radna mjesta, za koja oni procijene da su neophodna državi da bi funkcionisala, obzirom da smo firma od javnog interesa", kazao je Marković.

Povodom najavljenog štrajka oglasilo se Rukovodstvo tog državnog preduzeća ističući da su zbog pozitivnog utiska koji su imali nakon održanog sastanka iznenađeni odlukom o stupanju u generalni štrajk.


D.Č.