20-10-2020

Jednostavan način da vas djeca poslušaju iz prve

Televizor ili svoje prijatelje djeca čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što zovemo selektivnim slušanjem i srećom, problem koji relativno jednostavno možete riješiti.


Ilustracija

Psihologinja Mišel Borba (Michele) nudi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vas dijete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete. Prije svega, morate se pobrinuti da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušaoci i reagirate kada vam djeca nešto govore. Potom, obraćajte se djeci s poštovanjem.

Kada to usvojite, slijedite sljedeći model:

- Prvo djeci privucite pažnju, a tek potom pričajte. Nekoj će djeci trebati upozorenje, posebno dječacima, kojima je puno teže da pažnju sa svoje igre preusmjere na vas.

- Još jedan vrlo praktičan savjet je da stišate glas, a ne da ga povisujete! Djeca nisu naviknuta da pričate smireno i nježno, stoga je vjerovatnije da će prije reagovati.

- Jednom kada pridobijete djetetovu pažnju, recite mu da vas gleda u oči. Neka vaša uputstva budu jasna i kratka - ponekad je dovoljna samo jedna riječ. Pričajte manje, ne više.

- Na kraju, zamolite dijete da vam ponovi što se rekli, kako biste znali da je shvatilo što tražite od njega.

- Još jedna važna stvar - kada učini ono što ste tražili, nagradite ga zagrljajem i riječima ohrabrenja. Tako ćete djeci pomoći da postanu sretni, zdravi i brižni!


(Dnevni avaz)