25-06-2023

Jednostavni trikovi za rashlađivanje prostora

Mnogi rashlađuju prostor u kome žive klima uređajem, ali alternativnim rješenjima mogu da pribjegnu i oni koji nemaju ugrađenu klimu u svom domu ili se brinu da će pretjerano rashlađena prostorija uticati na njihovo zdravlje.

Jednostavni trikovi za rashlađivanje prostora | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Temperaturu u prostoru u kojem boravite svakako možete smanjiti izvođenjem nekoliko jednostavnih trikova kao što su zatamnjenje, gašenje električnih uređaja ili korišćenje ventilatora.

Spustite roletne

Zamračenjem prostora roletnama spriječićete ulazak sunčevih zraka u prostor i tako smanjiti toplotu tokom dana.

Ako nemate roletne na prozorima, onda koristite zavjese svijetlih boja i držite ih navučene preko prozora.

Koristite pamučne materijale

Uvjerite se da su čaršavi u vašem domu od 100 posto pamuka. Odložite satenske i poliesterske čaršave za hladnije noći i zamijenite ih pamučnim čaršavima.

Pamučni materijal je prozračniji i prijatniji za kožu.

Isključite električne uređaje

Električni uređaji dodatno zagrijavaju prostor, čak i obična sijalica. Zbog toga se preporučuje da se svjetlo isključi kako se prostorija ne bi dodatno zagrijavala.

Takođe, isključite sve elektronske uređaje i utikače iz utičnice. Mogu da emituju toplotu čak i kada se ne koriste.

Trikovi sa ventilatorom

Tokom vrelih ljetnjih dana mnogi rashlađuju prostor uz pomoć ventilatora.

Mnogi ljudi koriste ventilator tako što ga okreću tamo gdje se nalaze. Ipak, bolji efekat hlađenja ćete postići ako ventilator postavite ispred otvorenog prozora kako bi hladan vazduh zaista mogao da cirkuliše.

Takođe, možete napraviti takozvani „dvostruki vjetar“ u prostoriji, kojim ćete izbaciti topli vazduh iz prostorije i pustiti hladniji vazduh.

Prvo zatvorite sve prozore i vrata i zatvorite sve roletne tokom dana, a noću uradite ovaj trik sa ventilatorom tako što ćete otvoriti sve prozore i postaviti ventilator uz prozor okrenut ka spolja.

Na taj način ćete izbaciti topli vazduh napolje. Postavite drugi ventilator pored drugog prozora, ali ga okrenite prema unutra, tako da hladniji vazduh cirkuliše spolja ka unutra.

Postoji još jedan trik da bolje iskoristite ventilator, tako što ćete ispred ventilatora postaviti posudu sa ledom koji duva unutra i tako napraviti svoj „klima uređaj“.

Kada vazduh prođe preko leda, led ga hladi i vrti, osvežavajući hladniji vazduh u prostoriji, prenosi portal klix.ba.

(Klix.ba)