17-03-2023

Jelušić: Budvanska rivijera glavni krivac za devastaciju plaže Mogren dva

Nekadašnja predsjednica budvanske NVO “Za bolji grad”, Božena Jelušić pozvala je nadležne institucije da hitno reaguju zbog građevinskih radova na plaži Mogren dva.

Jelušić: Budvanska rivijera glavni krivac za devastaciju plaže Mogren dva | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Ona je kazala da se radi o devastaciji velikih razmjera jedne od najljepših crnogorskih plaža, a da stvar bude još gora, degradira se mjesto koje je u važećim planskim dokumentima proglašeno za park prirode.

Jelušić je u izjavi za Polis istakla da ne postoji šansa da se od bilo koje nadležne institucije dobiju dozvole za ovakvu vrstu radova.


Božena Jelušić/Foto: printscreen

“Počev od saobraćajne saglasnosti, preko Uprave za šume, nema nikakvih dozvola od Morskog dobra, komunalije nisu ni mogle biti plaćene, a navodi o ruševnosti tog objekta prije svega nisu na terenu dokazani, on se mogao i popraviti. Ovog trenutka kada je taj objekat urušen to je zemljište praktično van namjene i pripada starim vlasnicima”, istakla je Jelušić.

Nezamislivo je na ovakav način uništavati ambijentalnu cjelinu kaže Jelušić i dodaje da niko ne osporava pravo valorizacije potencijala i ljepote Crne Gore kao ni to da treba napraviti vezu između tvrđave Mogren i druge plaže.

“Ali na onaj način na koji to čuva sredinu, a ne kolski put i bageri. Ne spori niko da se mogao taj objekat obnoviti, ali dovoženjem materijala morskom putem, a ne devastacijom šume. Najzad, ovdje kao glavnog krivca vidim Budvansku rivijeru, ona je gazdovala tim objektom, sve ostalo je zona Morskog dobra. Cijela padina je vlasništvo budvanskih porodica, nijedna od tih porodica nema pravo na zakup, mnogi od njih su podnijeli zahtjeve za restituciju, za vraćanje njihove imovine. Samo dvadeset potomaka Iva Medina čija je to zemlja nema pravo da priđe tu, a kamoli da radi, a to je već trideset godina i ove tri izdaje kako kome padne na pamet. Prema tome Budvansku rivijeru vidim kao osnovnog krivca da ona dozvoljava da se ruši i gradi, da ona nema nikave elaborate niti bilo šta, čime bi mogla da potvrdi istinitost svojih navoda", navela je ona.

Jelušić je kazala da se već obraćala glavnom gradskom arhitekti, državnom arhitekti, te Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao i inspekcijskim službama, a kao jedino rješenje vidi sledeće:

“Da se teren vrati u prvobitno stanje, da se sve intervencije rade onako kako su se uvijek i radile preko mora i ono što može preko postopice i da sačuvamo ono što je svih građana u Crnoj Gori, a da se vlasnici te zemlje obeštete i da se na kraju njima da primat ako neko treba da gazduje drugom plažom”, zaključila je Jelušić.

Brojni turisti i posjetioci u Budvu ne dolaze zbog izgrađenih kuća i objekata već su tu zbog ljepota koje moramo sačuvati. Svi Budvani pa i građani Crne Gore su korisnici plaže Mogren, a Jelušić je razgovor zaključila ponovnim iznošenjem stava da vlasnici tog zemljišta moraju biti obeštećeni.