28-07-2017

Jelušić: Moguća segmentacija Budvanske rivijere može biti konačna sramna i bezuslovna kapitulacija Budve

Današnja medijska objava o mogućoj podjeli Budvanske rivijere zasnovana na Vladinom Programu privatizacije za 2017. godinu, dovoljan je razlog za zabrinutost i hitnu reakciju zdravog razuma i elementarne ekonomske računice, istakla je predsjednica OO URA Budva Božena Jelušić.

Jelušić: Moguća segmentacija Budvanske rivijere može biti konačna sramna i bezuslovna kapitulacija Budve | Radio Televizija Budva

Ona je podsjetila da je Budvanska rivijera, koja raspolaže sa oko 4.000 kreveta, ostvarila preko 20 miliona eura prometa od čega je nešto više od 900.000 neto profit.

Prema njenim riječima, to je odista loš poslovni rezultat, ali je Budvanska rivijera ipak ostvarila profit, a ne gubitak.

"U njenom vlasništvu su hoteli na nivou četiri zvjezdice, a ne ruševni I dotrajali objekti. Sa mendžmentom srednjeg nivoa kvaliteta, Budvanska rivijera bi svakako mogla ostvarivati višestruko veći neto profit i nikome ko zdravo ekonomski razmišlja ne može biti jasno zbog čega bi je trebalo prodavati za trećinu njene vrijednosti. Pod kojim tržišnim uslovima je privatizacija isplativija od dugoročnog planskog ulaganja u značajan privredni resurs, ljudski kapital i ponovno pozicioniranje na zapadnim emitivnim tržištima? Nije jasno zbog čega se i u slučaju Budvanske rivijere ne razmišlja na isti način kao i za Ulcinjsku rivijeru i umjesto njene prodaje ne zaposli novi kvalitetan menadžment, koji će biti u stanju da ostvari realan neto profit", istakla je Jelušić.

Činjenica je, kako je naglasila Jelušić, da su nadzorni organi i Upravni odbor Budvanske rivijere, kao i ostatak njenog menadžmenta uglavnom činili partijski kadrovi i da su ti kadrovi i odgovorni za prihod koji je manji od prihoda osrednjeg hotela.

"To je dovoljan razlog za dovođenje kredibilnog i nepolitizovanog menadžmenta i odbacivanja matrice iz tranzicionog perioda za koje ne postoji paralela ni u jednoj razvijenoj državi. Pitanje je šta bi Budva i Crna Gora dobile ovako jednokratnom transakcijom čiji je jedini izvjesni cilj da se za beznačajan iznos dobije imovina koja je kroz mnogo godina dizala i podizala ovaj grad, pa i državu. Postoji niz primjera neuspjelih privatizacija u kojima se investicioni planovi nisu ispunili, pogotovo u vezi sa turističkim kapacitetima, te se postavlja pitanje zašto bismo sada vjerovali da će biti drugačije?", zapitala se Jelušić.

Ona je pozvala nadležne u Opštini Budva da ozbiljno razmotre vlasnička prava u ovom turističkom gigantu, da razmotre sopstvena ulaganja u ovo preduzeće i ne dozvole da ga izgube na krajnje sumnjiv i ekonomski potpuno neopravdan način.

"U ovom trenutku moguća segmentacija Budvanske rivijere, medijski je orkestrirana tako da koincidira sa suđenjem vijeka za planiranje državnog udara, bojkotom opozicije i radom krnjeg parlamenta, koji bez riječi protivljenja može usvojiti zakone koji idu na ruku povlašćenim investitorima, pa i čuvenom projektu preuzimanja grada od "Avale do Zavale". Ukoliko Budva još jednom dozvoli da se o sebi ništa ne pita i izgubi najvažniji preostali privredni resurs, to može biti i njena konačna sramna i bezuslovna kapitulacija. Zato apelujemo na sve nadležne organe opštine i države da se založe za uvođenje kvalitetnog depolitizovanog menadžmenta, a ne za ekonomski neopravdanu privatizaciju", istakla je predsjednica OO URA Budva Božena Jelušić.