02-09-2019

Jevrić: Crna Gora zahvaljujući sistemskim rješenjima nije izložena globalno sve prisutnijem vodnom stresu

Regionalni vodovod je na jučerašnji dan, 1.septembr, isporučio 41% veću količinu vode u odnosu na isti dan prošle godine.Kako su potrebe za vodom u Crnoj Gori iz godine u godine sve veće kako uslijed globalnih klimatskih promjena, tako i zbog činjenice da je turistička sezona u Crnoj Gori sve duža, obezbjeđivanje pouzdanog vodosnabdijevanja vodom visokog kvaliteta, kakva jeste voda sa vodoizvorišta “Bolje Sestre”, koje se od 2017. godine nalazi na UNESCO-voj Mapi 150 najznačajnijih izvora karsta, predstavlja možda i presudnu podršku turističkom biznisu i važnu olakšicu svakom građaninu za veći kvalitet života u opštinama na primorju, čime Crna Gora potvrđuje pripadnost onoj grupi razvijenih država koje su imale viziju sistemskog ulaganja u infrastrukturne projekte, a zahvaljujući uspješnoj realizaciji Regionalnog vodovoda kao najvećeg infrastruktrunog projekta realizovanog nakon 2006.godine, Crna Gora se sa uspjehom bori protiv sve globalno prisutnijeg vodnog stresa i na područjima najrazvijenijih država - ističe direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

Potreba primorskih opština za pojačanom isporukom vode iz regionalnog vodovodnog sistema je konstantna tokom sve većeg dijela godine, a posljednjih nekoliko godina regionalni sistem za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja dostiže gotovo maksimalnu angažovanost kapaciteta i rekordne isporuke koje su i do 100% veće u odnosu na ranije godišnje isporuke vode, čime se apsolutno potvrdila vizija Vlade Crne Gore da se ulaganjem u infrastrukturne projekte stvaraju uslovi za bolji život građana i ubrzani društveni, a ne samo ekonomski razvoj-ističe direktor Jevrić.

Regionalni vodovod je na jučerašnji dan, 1. septembar, isporučio 41% količina vode u odnosu na isti dan 2018. godine, odnosno čak 78% više u odnosu na ugovorene količine vode, a tokom jula i avgusta su isporučene 18% veće količine vode od ugovorenih, čime se potvrđuje pouzdanost sistema Regionalnog vodovoda za primorske opštine i razvoj turizma.
Bez Regionalnog vodovoda bi bilo nezamislivo razvijati turističke risorte i unaprijeđivati naš ukupni turističku proizvod. Crna Gora je postala prestižna turistička adresa, a Regionalni vodovod je samo jedan od državnih projekata koji je dio sistemske podrške turističkoj privredi na prostoru Crnogorskog primorja.
Stoga, dalje ističe direktor Jevrić, od posebnog značaja po sveukupni društveni progres uspješna realizacija razvojnih projekata Regionalnog vodovoda za koju je dobijena podrška Vlade i resornih ministarstava, nakon čega slijedi skoro potpisivanje ugovora sa EBRD za finansiranje tri razvojna projekta:

1- spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod čime se završava 1.faza građenja RVS
2- izgradnja novog cjevovoda dužine 16 km od Budve ka Tivtu zajedno sa Upravom za saobraćaj uz izgradnju bulevara čime počinje građenje 2.faze RVS sa povećavanjem kapaciteta sa 330 na čak 750 litara u sekundi
3- u saradnji sa opštinom Bar inicirano rješavanje višedecenijskih problema u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak.

I pored činjenice da je Regionalni vodovod, nekon jednogodišnjeg trajanja najvećeg poslovnog izazova u 44 godine postojanja preduzeća, početak redovnog poslovanja uspostavio tek polovinom maja 2019. godine, upravo zahvaljujući predanosti i profesionalnom zalaganju Upravnog odbora, menadžmenta i zaposlenih, ali i izvanrednoj podršci i razumijevanju Vlade, resornih ministarstava, kao i poslovnih partnera, na čemu smo svima neizmjerno zahvalni, blagovremeno su realizovane sve planirane aktivnosti na pripremi regionalnog vodovodnog sistema za kontinuirano funkcionisanje u uslovima maksimalnog opterećenja sistema tokom ljetnjih mjeseci. Time su eliminisani svi eventualni funkcionalni rizici obustave vodosnabdijevanja, zahvaljujući čemu možemo konstatovati da je iza nas još jedna uspješnja ljetnja turistička sezona.

Sve navedene i druge činjenice potvrđuju tezu da je Regionalni vodovod izuzetno važan privredni sistem za ekonomiju Crne Gore, čiji značaj nije eksplicitno vidljiv u uslovima nesmetanog vodosnabdijevanja. Utoliko više je od izuzetnog značaja da se obezbijedi adekvatna zaštita ovakvih infrastrukturnih sistema u državi, a time i omogući Regionalnom vodovodu da intenzivno radi na daljem razvoju osnovne djelatnosti kroz navedene i druge razvojne projekte, od koje, u značajnoj mjeri, zavise strateški pravci razvoja Crnogorskog primorja i države Crne Gore - ističe direktor Regionalnog vodovoda Jevrić.