22-06-2019

Jogurt smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva

Jogurt je odavno poznat kao napitak koji je dobar za zdravlje, a može pomoći i u borbi protiv raka, ukazuje nova studija.

Jogurt smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva | Radio Televizija Budva

Jogurt smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva
Jogurt je odavno poznat kao napitak koji je dobar za zdravlje, a može pomoći i u borbi protiv raka, ukazuje nova studija.

Muškarci koji su pili jogurt dva puta sedmično imali su 26 posto manji rizik od razvoja prekanceroznih izraslina u debelom crijevu. Međutim, istraživači nijesu pronašli istu korist kod žena.

"Ovi podaci ukazuju na to da pojedine karakteristike jogurta, kao što je njegova potencijalna uloga u mijenjanju prirodnih bakterija u našim crijevima, mogu imati preventivno djelovanje kod stanja kao što je rak", rekao je istraživač Endrju Čen.

Ipak, istraživači su upozorili da studija ne dokazuje da jogurt samostalno sprečava rak debelog crijeva, već da može samo biti od pomoći u borbi protiv ove maligne bolesti.

Konkretno, rezultati ukazuju na to da Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, dva tipa dobrih bakterija koje se obično nalaze u jogurtu, mogu smanjiti prisutnost faktora koji uzrokuju rak debelog crijeva.

Istraživači kažu i to da jogurt takođe može smanjiti kiselinu u crijevima, stvarajući tako "gostoljubivije" okruženje za ove korisne bakterije. Osim toga, jogurt može pomoći u borbi protiv upala, pomažući da se smanji rizik od raka.

"Ovi nalazi zahtijevaju dodatnu potvrdu u drugim grupama ispitanika te dodatni rad na razumijevanju mehanizama kojima jogurt može uticati na zdravlje crijeva", rekao je Chan.

Kako bi se istraživanje sprovelo, Čen i njegov tim prikupili su podatke od skoro 33.000 muškaraca i skoro 56.000 žena.

Svi su imali endoskopiju između 1986. i 2012. godine kako bi provjerili da li dolazi do rasta izraslina na crijevima. Svake četiri godine oni su takođe istraživačima govorili o svojoj ishrani i količini jogurta koji su konzumirali.

Tokom istraživanja, više od 5.800 muškaraca razvilo je polipe na debelom crijevu, kao i više od 8.100 žena. Abnormalni rast, koji se naziva i adenomom, prethodi nastanku raka.

Muškarci koji su konzumirali jogurt dva ili više puta sedmično imali su 26 posto manji rizik za razvijanje vrste adenoma koji će vjerovatno postati kancerogeni. Njihov rizik za nekancerozne adenome bio je 19 posto niži, otkrili su istraživači.

Čenov tim, međutim, nije pronašao značajnu vezu između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od nastanka adenoma kod žena, piše Health24.