29-06-2022

Još jedan femicid pokazao da nijesmo napravili korak naprijed

Direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović je gostujuću i Jutarnjem programu TVCG istakla da država nije uradila ništa na polju zaštite žena od nasilja u posljednjih devet mjeseci u kojima smo imali tri femicida.

Još jedan femicid pokazao da nijesmo napravili korak naprijed | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Još jedan femicid pokazao da nijesmo napravili korak naprijed
Direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović je gostujuću i Jutarnjem programu TVCG istakla da država nije uradila ništa na polju zaštite žena od nasilja u posljednjih devet mjeseci u kojima smo imali tri femicida.

Petrović naglasila da ni slučajevi koji su završili na sudu još nijesu okončani iako je zahtijevano da budu prioritetni, (foto: TVCG) Petrović naglasila da ni slučajevi koji su završili na sudu još nijesu okončani iako je zahtijevano da budu prioritetni,
kako je kazala Petrović, ubistvo žene od bivšeg muža prije dva dana, još jednom opominje da se nešto mora hitno mijenjati.

"Tokom devet mjeseci i tri slučaja femicida žene su mučene i ubijene, jedan počinilac se ubio, dva su privedena i pokrenuti su sudski procesi, ali su ta ročišta i odložena i to ne ide brzo iako je signalizirano da ti slučajevi imaju prioritet. Ne da nijesmo napredovali na polju ljudskih prava, nego smo se vratili nekoliko koraka unazad što se tiče poštovanja ženskih i dječjih prava", naglašava Petrović.

Ističe da treba promijeniti mnogo toga, od društva do institucija, koje se ne bave ovom problematikom.

"Nije dovoljno da se govori o ovome, treba govoriti i edukovati i društvo i one koji rade u institucijama. Znamo da su prošle godine institucije zatajile, makar u jednom slučaju, mlade Šejle koja je prijavljivala nasilje. I ostali počinioci su bili povratnici, i bio im je zabranjen konktakt sa bivšim partnerkama, ali niko to nije kontrolisao. Znači ni preventivno, ni u kontrolama onih odluka koje su donijete da bi se one zaštitile od nasilnika institucije nijesu reagovale", kaže Petrović.

Kako je dodala, poslije i ovog slučaja pitamo se ko će biti sljedeća i šta će biti banalni povod za ubistvo.

Kaže da su ovih dana imali povećan broj poziva i opšti je utisak da su žene nažalost izgubile povjerenje u institucije.

Petrović naglašava i da je seksualno nasilje tabu tema u Crnoj Gori, a vrlo je vidljiva.

"Dešavaju se izuzetno strašne stvari za koje mi i ne znamo, jer žene i djevojke ne prijavljuju silovanja, jer im je nametnut osjećaj srama i stida i krivice, a kada dođu do momenta kada ne mogu da se nose sa tim, onda traže pomoć stručnjaka, ali bude kasno za pomoć", naglašava Petrović.

Novi problem je i što sve više mladih osoba koje preko interenet komunikacija se upoznaju sa sumnjivim osobama i budu uvučene u prostituciju i trgovinu ljudima.

Kaže da su na regionalnom sastanku organizacija koje se bave ovom tematikom, koji je održan nedavno, iznijet podatak da je 75 do 85 odsto osoba u lancu trgovine ljudima i zloupotrebljavnja seksualno ili radno.

"Svi iz regiona imamo bojazan, jer imamo priliv izbjeglica, a najviše žena i djevojaka, koje mogu biti žrtve prevara i uvučene u ovakve zločine", kaže ona.

Napominje i da država nije ispoštovala preporuke Istanbulske konvencije, iako je njen potpisnik, koja predviđa da na 50.000 stanovnika mora da postoji jedan krizni centar a na 200.000 jedno skloništo za žrtve nasilja.

"To mi nemamo i to je vrlo obeshrabrujuće. Ženske organizacije rade koliko mogu, ali one nemaju kapaciteta da se nose sa ovim problemima same, to je, ipak, zadatak države", poručuje Petrović.