26-05-2023

Još jedno ljeto bez vode u manastiru Vojnići, monahinje strpljivo čekaju pomoć dobrotvora

Problem sa nedostatkom vode na parceli gdje je smješten manastirski kompleks Vojnići, u selu Kuljače iznad Pržna, postoji već godinama. Gradskog vodovoda nema u ovom kraju Paštrovića, pa su glavni izvori snabdijevanja podzemne vode do kojih je teško doprijeti. Ženska monaška zajednica koja ovdje stanuje teško opstaje bez osnovnih uslova za život, ali sestrinstvo svoje molitve uzdiže ka nebesima, nadajući se da će uz pomoć dobrotvora poboljšati trenutnu situaciju.

Još jedno ljeto bez vode u manastiru Vojnići, monahinje strpljivo čekaju pomoć dobrotvora | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Nekolicina mještana i donatora pomogli su da se započne rješavanje ovog problema. Skori pokušaj bušenja zemlje rezultirao je pronalaskom žile na dubini od oko 100 metara, da bi se nakon komplikacija pri radovima voda ponovo izgubila.

Za nastavak akcije neophodno je angažovati kompetentne stručnjake koji će izvesti analizu terena i sagledati sve mogućnosti, ali i dodatna novčana sredstva.

Na nedavnoj proslavi manastirske slave, prenos moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca, sveštena lica uputila su apel za sabornu pomoć, pa i mi ovom prilikom dajemo svoj skromni doprinos da informacija dopre do što većeg broja ljudi.




Ovo mjesto nas je ganulo ljepotom prirode i drevnih svetinja, ali i gostoprimstvom igumanije Ane i njenih sestara, pa smo još dugo po odlasku pamtili njihove tople osmjehe dobrodošlice, razmišljajući sa kakvim sve nedaćama one žive.



Ovdje ćete pronaći možda i najljepše rukodelje koje proizvode monahinje manastira Vojnići, a koje se prodaje u obližnjoj kućici, no rijetki su prolaznici koji svraćaju. I pored toga one ne brinu puno, njeguju veselost duše i ne žale se. Vrijedno rade, trude se i svu nadu polažu na Boga da će im pomoći pri bilo kojem iskušenju.








S obzirom da je riječ o drevnoj svetinji i najstarijim sakralnim objektima u Paštrovićima, pošto crkva posvećena Svetom Nikoli datira iz devetog, a crkva posvećena Svetom Dimitriju iz 11. vijeka, smatramo da bi šira društvena zajednica trebala da se uključi u rješavanje ovog problema, koji je u 21. vijeku teško zamisliv.



J.M.