14-04-2020

Još pet pozitivnih na koronavirus, ukupno 283 oboljelih

U Crnoj Gori su od koronavirusa do sada oboljele 283 osobe, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. On je naveo da je juče urađeno 180 uzoraka, te da je većina novooboljelih iz kontakata.



Direktor KCCG, Jevto Eraković, saopštio je danas na konferenciji za medije da je do sada oporavljeno 46 pacijenata od aktuelnog virusa Covid-19.

Dodao je da se trenutno u KCCG liječi 16 pacijenata, od kojih je 11 na infektivnoj klinici, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja. Pet se nalazi na internoj, od toga dva pacijenta na polu intenzivnoj njezi, a tri na intenivnoj. Njih troje su životno su ugroženi, dvoje je na respiratoru.

Eraković je naveo da se u barskoj bolnici nalazi osam pacijnata,sedam u nikšićkoj, troje u bolnici u Beranama i svi su stabilnog stanja. Takođe je dodao da je danas, neposredno prije konferencije, medicinski tim uradio operaciju na pacijentu koji je zaražen aktuelnim virusom.

U pitanju je bila traheotomija i to druga ovakve vrste u svijetu. Prva je izvedena u Singapuru a druga danas u KCCG u vođstvu dr. Zvrko, dr Pavićević i dr. Radunović, kojima je ujedno i čestitao na poduhvatu.