28-04-2023

Jovanović: Božović neće dati ostavku, sezona ugrožena a i arbitražni sporovi Opštine

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović istakao je da je poslovanje Opštine Budva ugroženo zadržavanjem u pritvoru predsjednika Opštine Mila Božovića, ne samo po pitanju isplate zarada zaposlenima u lokalnoj samoupravi, već i zbog nemogućnosti da se daju punomoćja advokatima da Opštinu zastupaju u dva veoma važna arbitražna spora, vrijedna 100 miliona eura. Kako je kazao, ugrožena je i turistička sezona.


Foto: TVCG

"Veliki je broj radnika koji neće primiti platu na vrijeme, a želim da naglasim da je jedni izvšilac budžeta predsjednik Opštine. To pravo, iako se u javnosti ovih dana spekulisalo, nije prenosivo na bilo koje drugo lice. Mi kao organ državne uprave moramo se kretati u okviru zakona. Tako da nećemo biti u prilici da isplatimo zarade", kazao je Jovanović gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore.

Napominje da je Božovićevim pritvorom ugroženo mnogo toga, ne može se obaviti nijedan pravni posao sa Opštinom Budva, realizovati postupak javne nabavke, nema ovlašćenja za zastupanje Opštine u sporovima, a ima ih, kako je kazao, oko 450 aktivnih, a za svako ročište predsjednik mora potpisati punomoćje.

"Dva su bitna arbitražna postupka u toku za postrojenje otpadnih voda u Bečićima, vrijednosti oko 100 miliona eura. Jedan u Frankfurtu drugi u Minhenu i mi nećemo moći da ovlastimo advokate da nas zastupaju. Nemoguće je i ući u turističku sezonu bez predsjednika opštine koji je na čelu koordinacionog tijela, a i predsjenik Skupštine TO Budva, tako da se dovodi u pitanje finansiranje brojih manifestacija. Sezona je ugrožena na ovaj način", kategoričan je Jovanović.

Kako je dodao, koliko ovakva situacija može da traje ne znaju. Božoviću je određeno zadržavanje do 30 dana, a nadaju se i da će državni organi uvažiti zahtjev građana, njih više od 4.000 koji su peticijom tražili da mu se prekine mjera pritvora i izrekne blaža i omogući da vrši funkciju predsjednika opštine, s obzirom da on nije okrivljen da je izvršio ni prekšajno ni krivično djelo vezano za službenu dužnost koju obavlja.

"Teška je situacija i izvinjavam se zaposlenima, ali svi smo taoci ovakve pozicije", kazao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje zašto od oktobra kada je DF dobio apsolutnu vlast u Budvi nijesu imenovali zamjenike predsjednika, Jovanović odgovara da nije bilo vremena.

"Izbor potpredsjednika i zamjenika nije obavezno, a ovdje imamo situaciju da je grad bio u prinudnoj upravi, a nakon izbora vrlo brzo su došli i parlamentarni, pa nije bilo vremena. Nijesmo mogli da pretpostavimo da će se ovako nešto desiti", kazao je Jovanović.

Ističe da njihov zahtjev da se Božović pusti iz pritvora nije pritisak na tužilaštvo, jer on je nevin dok se to ne dokaže suprotno u pravosudnom postupku.

"Tražimo nešto logično i zahtjev Skupštine opštine je zakonit. Što se tiče poziva da Božović da ostavku, taj čin bi mogao da se protumači na razne načine. Vidjeli ste koliko je medijske pažnje izazvao ova slučaj i mi u DF-u smatramo da je ova akcija isplanirana da nam se načini šteta i politički je pritisak na nas pred izbore. Ostavka ne dolazi u obzir, jer razloga za nju nema", kaže Jovanović.


Izvor: Portal RTCG