12-03-2021

Jovanović: Nastavićemo sa mjerama da bi sezonu dočekali sa nula pozitivnih

Epidemiološka situacija u Budvi neuporedivo je bolja u odnosu na period prije manje od mjesec dana. U vezi sa tim, Nikola Jovanović, šef kabineta predsjednika Opštine, ocijenio je za naš portal da razlog uspjeha leži u pravovremenoj reakciji lokalne vlasti, ali i kvalitetnijoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja. Kako je rekao, zarad što bolje prireme turističke sezone nastaviće sa mjerama, i po tom pitanju za sada su blagi optimisti.


Foto: Portal RTV Budva

"Nastavićemo sa ovim mjerama kako bi turističku sezonu dočekali sa nula pozitivnih i ostvarili prihod. U tom slučaju i građani bi mogli da obavljaju svoju privrednu aktivnost - da grad od toga živi i da, na kraju, država ubere značajne prihode od turističke aktivnosti", istakao je Jovanović.

Podsjetio je da je prethodna, praktično nepostojeća sezona bila na 8 ili 9 odsto u odnosu na 2019. godinu.

"Mi smo prošle godine imali donošenje političke odluke zaključavanja čitave države. Ona nije bila opravdana. Ove godine Crna Gora i Budva, zbog održivosti javnih finansija, moraju imati turističku sezonu. Milijardu i 200 miliona prihoda od turističke aktivnosti se moraju sliti u budžet i država mora uraditi sve da popravi zdravstvenu situaciju, kroz smanjenje broja oboljelih, vakcinaciju u što većem broju i otvaranje granica da bi turisti mogli da dođu", smatra naš sagovornik.

Kako je dodao, u lokalnoj samoupravi fokusirani su na turiste iz regiona, kao i posjetioce iz tradicionalnih destinacija.

"Oprezni smo optimisti. Smatramo da će sezona biti na nivou 40 do 50 odsto u odnosu na pretprošlu godinu", naveo je Jovanović uz konstataciju da u ovim okolnostima nije izvodljivo dati preciznu prognozu.

Oporavak turizma zavisi od suzbijanja epidemije

Jasno je da je oporavak turističke privrede direktno povezan sa uspjehom u suzbijanju epidemije. Da bi se situacija trajno popravila, važno je da mjere koje su u Budvi uvedene 10. februara još uvijek ostanu na snazi.

"Nakon isteka mjera, prepoznali smo pozitivan trend i tražili produženje. Iako Ministarstvo zdravlja nije ispoštovalo sve naše zahtjeve, recimo otvaranje velikog kovid centra u prostoru sale MSC, možemo reći da smo imali poboljšanu komunikaciju i da bolje funkcionišemo nego što je to bilo u prethodnom periodu. Mi, nažalost, imamo čijenicu da je na teritoriji Opštine Budva preminulo preko 40 osoba i zato smo uveli Dan žalosti kako bi iskazali saučešće i poštovanje prema porodicama koje su izgubile svoje najbliže. Stoga je jasno da je ova situacija zaista zabrinjavajuća i da zahtijeva ozbiljnost", rekao je on.

Mjere će potrajati sve dok se ne dođe do onog broja koji će značiti postepeno otključavanje.

"Konkretno mislim na dozvoljavanje rada zanatskih, uslužnih radnji koje po pravilu primaju manji broj mušterija. Kasnije ćemo nastaviti sa preventivnim radom u koji će biti uključeni Komunalna inspekcija i policija i Služba zaštite i spašavanja i svi drugi. Definitivno nema povratka na staro jer ako se mjere i ukinu određene epidemiološke prevencije će se morati poštovati. U tom smislu, Služba zaštite nastaviće da vrši dezinfekciju javnih površina sa hlorom, a Komunalna policija preventivnu kontrolu na svim lokalitetima. Gledaćemo da se u objektima gdje boravi više ljudi striktno nose maske i poštuju druge mjere koje su opšteg karaktera", naglasio je sagovornik.

Izbjegnuta katastrofa

Podsjetimo, u Budvi se situacija otela kontroli još u prvoj polovini prethodnog mjeseca, a nekoliko dana dnevno je bilo i preko 100 novooboljelih. Konkretno, 16. februara registrovan je rekordan broj od 997 inficiranih koronavirusom.

Podaci Instituta za javo zdravlje pokazuju da se na području naše opštine stanje drastično promijeilo te da Budva bilježi kontinuiran pad aktivno zaraženih. Za razliku od skoro hiljadu pozitivnih, dnevni bilansi su posljednjih dana često ispod 20, a juče je dijagnostikovano svega sedam novih slučajeva.

Po broju infciranih Budva je jedanaesta opština u Crnoj Gori sa 150 zaraženih, pa se, ako se oslanjamo na zvaničnu statistiku, može zaključiti da su mjere donijele boljitak i da je izbjegnut katastrofalni scenario.


M.S.