19-12-2023

Jovanović: Povećanje PDV-a podstiče poslovanje u sivoj zoni

Udruženje Ugostitelja Budve kako je u emisiji Mediteraneo kazao njegov predsjednik Aleksandar Jovanović, očekuje da bi drastično povećanje PDV-a negativno uticalo na poslovanje dijela turističke privrede te da bi podstaklo da značajan dio njih posluje u sivoj zoni.

Jovanović: Povećanje PDV-a podstiče poslovanje u sivoj zoni | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/ arhiva

Od 1. januara 2024. godine prestaje da važi olakšica po kojoj se plaćao niži porez na dodatu vrijednost od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića, pića sa dodatkom šećera i kafe u ugostiteljskim obektima, ova mjera je bila uvedena u toku korone kao podrška ugostiteljima i hotelijerima, a smanjenje PDV-a značajno je pomoglo da ugostitelji prebrode izazove sa kojima su se suočili u 2020. i 2021. godini smatraju u Udurženju ugostitelja Budve.

"Mi smo se kao Udurženje zalagali da se taj PDV spusti, što je značajno dopinijelo oporavku turističke privrede, imamo neke najave da će ići povećanje, a ako budu vratili biće jako velikih problema. Ovih dana je bio nacrt budžeta vidim da se očekuju jako veliki zahvati kada su u pitanju porezi i doprinosi, ja bih apelovao na nosioce vlasti da ako žele da podignu PDV da moraju to uraditi u saradnji sa privredom da to ne bude drastično veće jer opet će dobar dio tržišta ući u sivu zonu i to će biti jako loše za ekonomiju države i sve nas koji radimo u turizmu. Nemoguće je sa ovakvom sezonalnošću i velikim stopama PDV-a raditi regularno čitave godine", kazao je on.

Jovanović ističe da je u prethodnom periodu zabilježena rekordna naplata PDV-a.

"Ide nam u prilog što nikad veći PDV nije naplaćen, na poresku stopu od sedam odsto znači da je poreska disciplina bila veća i da su ljudi počeli da plaćaju porez", napomenuo je Jovanović.

Iz Privredne komore Crne Gore su uputili inicijativu ministru finansija Novici Vukoviću da se izmijeni zakon o PDV-u i da se ova povlastica zadrži i u narednoj godini jer u ovakvom poslovnom ambijentu uz visoke cijene prehrambenih proizvoda ugostitelji i hotelijeri ne mogu formirati konkuretne cijene prema gostu.