19-10-2020

Jovanović: Ugroženo 2.000 ugostiteljskih radnika u Budvi, sjutra protest

Stav budvanskih ugostitelja jeste da je zatvaranje lokala kao mjera prevencije u borbi protiv pandemije COVID 19 potpuno nepotrebna i neprijhvatljiva, kazao je za naš portal poptredsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović, podsjećajući da je u našem gradu 2.000 ugostiteljskih radnika od kojih većina hrani porodice.Takođe, on je za sjutra najvio i protest ugostitelja ispred Starog grada povodom zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Članovi Udruženja ugostitelja Budve, njih više od četrdeset, juče su izrazili neslaganje sa odlukom Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se ugostiteljski objekti u našem gradu od sjutra zatvore zbog pogoršane epidemiološke situacije. Oni su zatražili da Vlada i NKT tu odluku preispitaju. Kako su poručili, ukoliko za 48 sati njihov zahtjev ne bude razmotren, održaće protest u utorak.

"Smatramo da se time neće sačuvati zdravstvena situacija grada, ali da će se ekonomska znatno narušiti. Ne podržavamo zatvaranje lokala, a svoj revolt i nezadovoljstvo izrazićemo i sjutra na prostestu koji smo zakalazli za 12h ispred Starog grada", kazao je Jovanović.On je naglasio da ukoliko nakon protesta ne dođe do poromjene odluke od starne NKT-a, njihov sljedeći korak jeste preduzimanje znatno radikalnijih mjera.

"Više argumentacije je na našoj stani, mislimo da način na koji se izračunava koeficijent oboljelih u odnosu na broj stanovnika nije tačan i relevantan. Dobili smo podatak da u Budvi imamo 32.000 zdravstvenih knjžica, a NKT je prilikom računanja uzeo podatak od 23.000 koliko ih je bilo na zadnjem popisu, prije 11 godina. Pored toga u Budvi imamo određeni broj turista kao i građevinskih radnika koji rade na crno i nijesu prijavljeni ali sve to treba uzeti u obzir kada se radi ovaj obračun", kazao je.

Jovanović je nagalsio da niko od ugostitelja u Budvi nije kažnjen zbog nepoštovanja mjera, te da zvanično ne postoji podatak da se u budvanskim restoranima zarazio kako neko od vlasnika tako ni neko od gostiju.

"Mjere treba da se primjenjuju, poštuju i kontrolišu. Uz nošenje maski, distancu i dezinfekciju smatramo da ne može doći do zaraze. To se nije desilo ni kada je bilo mnogo više turista tokom sezone, a posebno ne sada", ističe Jovanović.

Što se tiče subvencija od strane Vlade, prema njegovim riječima, one se trebaju produžiti ukoliko se žele sačuvati radna mjesta.

"Svi smo očekivali da ćemo u ovom periodu pričati o subvencijama, ali tema je ipak zatvaranje lokala i to iz potpuno neopravdanih razloga za sve nas koji se bavimo ugostiteljstvom. Nama bi svima bilo lakše da zatvorimo svoje lokale tokom zime ukoliko znamo da će subvencije biti redovne te da će plate našim zaposlenima koliko tolike biti zagarantovane", kazao je on.

Budva danas, kako ističe, izgleda kao sablasan grad u kome je sve zatvoreno.

"U Budvi je još uvijek lijepo vrijeme, a svi restorani, kafići i barovi imaju bašte u kojima može da se sjedi i poštuje distanca što je još jedan argument da su ove mjere potpuno pogrešne", naglasio je.

On se osvrnuo i na turiste koji trenutno borave u Budvi a koji su kako je kazao zbunjeni novonastalom situacijom.

"U Budvi još ima turista, oni vide da je sve zatvoreno i ne znaju šta se dešava, ne znaju kako da provedu vrijeme koje su planirali ovdje, bukvalno su zatvoreni u hotelima", kazao je.

Prema podacima Jovanovića u ugostiteljstvu u Budvi trenutno radi 2.000 ljudi, od čega većina hrani svoje porodice.

Podsjetimo, IJZ je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi donio u subotu uz obrazloženje da naša opština spada u grupu u kojoj je stopa obolijevanja od koronavirusa iznad 800 na 100.000 stanovnika. Time, kako su kazali, automatski prelazi u grupu opština u kojima se počev od danas i u narednih 14 dana pomenute mjere primjenjivati.D.P.