25-05-2018

Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obilježava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti | Radio Televizija Budva

Nekada, uz taktove pjesme "Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade djece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsjednika SFRJ, a sada uz istu parolu "Mi smo Titovi i Tito je naš" obilaze njegov grob i rodno mjesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su vjerovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a prije svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito je znao da podsjeti da se od rada ne sjeti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi se kao praznik Dan mladosti.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mjesec i po dana prije 25. maja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.