05-01-2023

Jutros nema visokog nivoa zagađenja

U crnogorskim gradovima jutros nema visokih koncentracija štetnih PM čestica, što ne znači da će takvo stanje ostati i tokom dana, kazala je Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Jutros nema visokog nivoa zagađenja | Radio Televizija Budva

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine

“Situacija je jutros značajno bolja trenutno su koncentracije takve da pokazuju da nema visokog nivoa zagađenja ni u jednom gradu, nešto malo u Nikšiću imamo povećanu koncentraciju PM čestica, ali u ostalim gradovima stuacija je za ove vremenske prilike i ovaj dio godine zadovoljavajuća. To ne znači da je prethodnih dana bilo tako, imali smo veoma visoke koncentracije posebno u sjevernom i centralnom dijelu države”, saopštila je Đukanović u Jutarnjem programu TVCG.

Ona kaže da su visoke koncentracije PM čestica uglavnom karakteristične za popodnevne i večernje časove.

Đukanović je navela da na kvalitet vazduha, pored zagađivača, dominantno utiču i vremenske prilike, kada imamo temperaturne inverzije zimi, kada je za očekivati veći nivo zagađenosti.

Kvalitet vazduha u Crnoj Gori mjeri se u sva tri regiona države i to tokom 24 sata, kaže Đukanović. Ističe i da se u Crnoj Gori kvalitet vazduha mjeri po EU standardima.

Ona je navela da su PM 2,5 čestice značajno opasnije po zdravlje građana, od PM 10 čestice.

Izvor: RTCG
“PM 2,5 čestice mogu da dospiju u naše disajne puteve, ali mogu da dođu i do krvotoka. Hemijski sastav PM 10 i PM 2,5 čestica je takav da može, ne samo kratkoročno da utiče na naše zdravlje, nego i dugoročno može da izazove negativne efekte”, navodi Đukanović.

Te čestice su, kako kaže, posebno opasne za hronične bolesnike, ali i ostali građani moraju da budu oprezni.