28-05-2021

Kada će početi otplata kredita za auto-put: Kina spremna da razgovara o produženju grejs perioda do kraja 2022.

Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju grejs perioda na otplatu kredita od 809 miliona eura koji joj je kineska banka dala za izgradnju auto-puta.

Kada će početi otplata kredita za auto-put: Kina spremna da razgovara o produženju grejs perioda do kraja 2022. | Radio Televizija Budva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, telefonski razgovarao sa predsjednikom Kine Sijem Đinpingo, povodom 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 odsto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine. Prva rata od 33 miliona eura stiže na otplatu u julu.

Prvu dionicu auto-puta gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove po ugovoru trebalo da završi u maju 2019, ali je rok produžen do novembra 2021.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem aprila u Evropskom parlamentu zatražio od EU pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji uticaj Kine u zemlji.

Evropska komisija je, međutim, sredinom aprila jasno poručila da “EU ne vraća dugove od trećih strana”.

Đukanovićev kabinet je saopštio da je Đinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prve crnogorske autoceste i spremni su da razgovaraju kako bi se grejs period, odnosno početak otplate, produžio do kraja 2022.

“Izgradnja auto-pputa je ne samo projekat vijeka za Crnu Goru, već pilot projekt inicijative ‘Pojas i put’ i mehanizma saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope 17+1“, rekao je, prema saopštenju, kineski predsjednik. Crna Gora učestvuje u toj inicijativi od osnovanja.

Đukanović je kineskom predsjedniku rekao da je auto-put “najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore” i da se izgradnja prve dionice očekuje do kraja novembra.

Ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Kine prijateljski i dodao da cijeni to što Kina poštuje strateški put Crne Gore prema evropskim i evroatlantskim integracijama, ali da takođe želi da nastavi saradnju s tradicionalnim partnerima među kojima je Kina te očekuje “od drugih da poštuju taj izbor“.

Đukanović se takođe zahvalio predsjedniku Kine za značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom koronavirusa, uključujući donaciju 30.000 vakcina Sinopharm.

Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 odsto BDP-a.

Izvor: investitor.me