26-10-2022

Kadović: Za mjesec i po dana u Budvi 33 saobraćajne nezgode, bez smrtno stradalih lica

U periodu od septembra do prve polovine oktobra mjeseca na području naše opštine dogodile su se 33 saobraćajne nezgode, u kojima je 19 lica zadobilo tjelesne povrede, kazao je u Jutarnjem programu TV Budva komandir budvanskog Centra bezbjednosti, Željko Kadović. On je istakao da su od 19 povrijeđenih, dva lica zadobila teške, a 17 lakše povrede, a nije bilo smrtno stradalih.

Kadović: Za mjesec i po dana u Budvi 33 saobraćajne nezgode, bez smrtno stradalih lica | Radio Televizija Budva

"Saobraćajna policija CB Budva je po pitanju ovih nezgoda podnijela šest krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu u Kotoru, a u pomenutom periodu smo po raznim osnovama podnijeli 111 prekršajnih prijava i izdali 284 prekršajna naloga. Istakao bih da smo alkotestirali 752 vozača, od kojih je 87 zatečeno pod uticajem alkohola. Ono što me posebno brine jeste da je od 87 vozača, 14 vozača početnika, a da je od njih 14 pet lišeno slobode, jer su imali u organizmu više od 1 gr/kg alkohola, a jedan od njih pet je imao čak više od 2 gr/kg alkohola u organizmu", kazao je Kadović.

Od početka godine u Crnoj Gori je blizu 60 osoba izgubilo život u saobraćaju. U vezi sa tim, komandir CB Budva ističe da su resuri policije ograničeni, te da nisu u mogućnosti da imaju patrole na svim putnim pravcima, iako daju sve od sebe, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

"Sprovodimo akcije lokalnog i nacionalnog karaktera i od 1. septembra izveli smo ogromni broj akcija, počev od brzine na putnim pravcima, alkohola u danima vikenda, bila je pojačana i kontrola saobraćaja, telefona, pješaka, crvenog svjetla, gdje takođe imamo povećan broj prekršaja. Nažalost, sve ove akcije ne daju dovoljne rezultate i definitivno kao društvo moramo početi od najmanjih nogu, znači od obrazovanja u školskim ustanovama, vaspitanja u pretškolskim ustanovama, da se svi uključimo i pokušamo da promijenimo svijest. Tu bih dodao i auto-škole koje imaju ogroman doprinos. One moraju podići na najveći mogući nivo obuku, kako bi ukazali svojim kandidatima na sve opasnosti koje sa sobom nosi saobraćaj, prvenstveno vožnja pod uticajem alkohola i teži prekršaji u saobraćaju", ocijenio je on.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Tokom vikenda za nama zbog vožnje pod dejstvom alkohola u našoj zemlji je uhapšeno 30, a prethodnog 60 vozača, a Kadović smatra da je neophodno pooštriti kaznenu politiku.

"Prije nepune tri godine imali smo izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, čiji se efekat brzo istopio, iako su kazne za naše uslove relativno visoke i kreću se za teže prekršaje u rasponu od 300 do 2.000 eura. Tu su i zatvorske kazne za najteže prekršaje – više od 2 gr/kg, enormna prekoračenja brzine, preticanje u tunelu i nepreglednoj krivini. Imamo i povećan broj zatvorskih kazni, ali to definitivno ne daje rezultate", naveo je on.

"Uvođenjem sistema video-nadzora dosta toga se može promijeniti"

Komandir CB Budva smatra da će sistem video-nadzora, čije je uvođenje u planu, dati rezultate.

"To će olakšati rad policiji i doprinijeti sveukupnoj bezbjednosti građana, kako opštoj tako i po pitanju bezbjednosti saobraćaja. To je najsavremeniji sistem kamera, a mi ćemo raditi monitoring zajedno sa Upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Nadam se da će puštanjem u rad tog sistema definitivno se dosta toga promijeniti", zaključio je Kadović.

Podsjetimo, nepažnja, neprilagođena i velika brzina, vožnja pod dejstvom alkohola neki su od faktora koji utiču na povećan broj saobraćajnih nezgoda.