19-01-2023

Kafa na prazan stomak: Koliko je opasno?

Kafa ima nekih prednosti za organizam, može vas razbuditi, uticati na bolju koncentraciju, može povećati nivoe energije, ali i spriječiti pojavu nekih stanja. Ipak, potreban je poseban oprez kod ispijanja kafe jer, na primjer, previše kafe na dan može imati nuspojave, a iako se čini kao dobra ideja, kafa na prazan želudac se baš i ne preporučuje.

Kafa na prazan stomak: Koliko je opasno? | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kafa na prazan stomak tako može bitno uticati na neke funkcije u tijelu, a gorčina kafe može podstaknuti proizvodnju želudačne kiseline što može dovesti do žgaravice.

Nuspojave kafe na prazan želudac:

1. Probavni problemi

Kafa na prazan želudac će kod nekih izazvati probleme s probavom, koji kreću već s prvim gutljajima, a mogu trajati satima. Može doći do probavnih smetnji, bolova u trbuhu, nadutosti, gorušica, vraćanja želudačne kiseline u jednjak, mučnine, proliva ili zatvora.

2. Povećava se kortizol

Povećani nivoi ovog hormona stresa mogu uzrokovati visoki krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Nakon što se povisi kortizol odmah ujutro, biće potrebno određeno vrijeme da ovaj hormon ponovno dođu u ravnotežu. S druge strane, pokazalo se da se radi o malom povećanju koje vrlo vjerovatno ne utiče na sveukupno zdravlje.

3. Osjećaj nervoze

Kafa može izazvati nemir u tijelu, kao i nervozu i anksioznost, koje mogu da nastupe nakon što se kafa apsorbuje u tijelu, oko 45 minuta nakon što se popije. Isto tako, kod nekih ljudi ispijanje kafe u bilo koje doba dana može dovesti do preskakanja srca.

4. Glavobolja

Kod previše kafe može doći i do glavobolje ili migrene koje mogu trajati cijeli dan i uticati na svakodnevne aktivnosti.

Važno je napomenuti da kafa na prazan stomak neće kod svih izazvati ove nuspojave, a i istraživanja su podijeljena. Neki neće imati nikakvih problema i dalje će moći svako jutro da piju kafu, dok bi drugi trebalo da pripaze.