25-11-2022

Kako da smirite dijete u trenutku izliva bijesa

Tantrumi, dječji izlivi bijesa, mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za mobilnim telefonima i tabletima kako bi smirili svoju djecu. Međutim, ne preporučuje se da djeca provode previše vremena pred ekranima, budući da to ima negativan uticaj na mališane.

Kako da smirite dijete u trenutku izliva bijesa | Radio Televizija Budva

Evo nekoliko alternativa kako pokušati smiriti dijete koje proživljava tantrum:

Smirite se

Prva stvar koju kao roditelj morate napraviti kada dijete plače je da se smirite. Ukoliko odmah ne bude vaše reakcije, mališani bi se mogli smiriti.

Igrajte se s djecom

Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara podstaći će kreativnost kod mališana, ali i zaokupiraće njihovu pažnju.

Pitajte dijete za mišljenje

Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi ih moglo smiriti. Međutim, to ne znači da ćete pristati na njihove zahtjeve na koje u drugim uslovima ne biste pristali.

Pjevajte djeci

Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte mu otpjevati omiljenu pjesmicu.

Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje dijete zagrlite ga.

Izađite vani

Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Takođe, nakon šetnje na svježem vazduhu svi će se osjećati bolje.

Preusmjerite im pažnju

Pokušajte djeci skrenuti pažnju tako što ćete ga pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene pantalone ili nešto slično.