28-10-2020

Kako dom učiniti srećnim i toplim mjestom za vrijeme hladnih dana

Kako je dan postao kraći imamo manje prirodnog svijetla u našem domu. Međutim, možemo dodati svjetlosti jednostavnim podešavanjem dekora, a bez velikih finansijskih izdataka.



Dizajneri enterijera podijelili su savjete kako dom učiniti srećnim i toplim mjestom za vrijeme hladnih dana.

1. Nabavite svježe biljke

Bez obzira kojim jezikom govorite ili iz koje ste zemlje, cvijeće je univerzalni simbol sreće, kaže dizajnerka enterijera Gabrijel Santijago.

"Unošenje svježeg cvijeća u vaš dom stvara osjećaje radosti, ljepote i žive energije", dodala je.

Uglovi kuće koji su mračni u ljetnjim mjesecima zimi mogu biti posebno mračni, kaže dizajnerka enterijera Li En Bejker. Jedan od načina da date svijetlo tom prostoru je dodavanje biljaka.



2. Koristite tople teksture i toplije boje

"Razmislite o tome da dodate malo baršuna, jer ovaj materijal upija energiju. Njegov mekani materijal čini ga savršenim dodatkom za hladnu zimu", kaže Santijago.

Osim teksture, uzmite u obzir i boju.

"Volim tradicionalne tamne i ćudljive boje jeseni, ali dodavanje živahnih boja i smaragdnozelenih naglasaka može donijeti sjajnu energiju u mračne dane pred nama", kaže dizajnerka enterijera Mel Bin.



3. Umjetnička djela dočaravaju sliku topline

Santijago predlaže da u svoj prostor dodate umjetnička djela koja odražavaju vašu namjeru ove zime ili umjetnička djela koja inspirišu na promjene.

Odaberite umjetnička djela koja u vašem tijelu podstiču toplinu, onu vrstu umjetnosti zbog koje želite zaroniti u nju. Ona ne služe samo kao ukras, već i kao fizički podsjetnik na ono što dolazi ili odraz nadahnuća", kaže Santijago.



4. Metal i drvo

Upotrijebite metale i drvo u toplijim tonovima kako biste povećali vizuelnu temperaturu u sobi. To se može primijeniti putem namještaja ili umjetnina, smatra Santijago.

5. Ogledala

U praksi feng shuija ogledala su povezana s elementom vatre, poput svjetla koje se ne može isključiti.

"Ogledala neprestan projektuju ono što na njih baca svjetlost. Iako ne postoji 'prekidač za isključivanje', ogledala pomažu u osvjetljavanju vašeg prostora tako što uzimaju malo svjetla i značajno ga povećavaju. Ona takođe mogu pomoći u iluziji razmjera, dodajući sobi veliku toplinu", objašnjava Santijago.

6. Vatra

Vatru je najbolje sigurno koristiti u obliku svijeća ili improviziranom kaminu.

"Svijeće pomažu da prostor učinite toplim i privlačnim, a ako imaju miris to može razbuditi naša sjećanja", dodala je Santijago, a piše Well and Good.


Foto: Pixabay

Izvor: Radiosarajevo.ba