13-07-2019

Kako se hraniti ljeti

Kada dođe ljeto i velike vrućine većina ljudi se susreće sa gubitkom apetita, ili sa tegobama prouzrokovanim nepravilnom ishranom. Danas vam donosimo priču o tome kako se treba hraniti ljeti, koje namirnice treba uvrstiti, a koje izbaciti iz ljetnjeg menija.

Kako se hraniti ljeti | Radio Televizija Budva

Dok vladaju ljetnje vrućine, najviše prija laka hrana, pripremljena na brz i jednostavan način. Tako, na primjer, povrće treba da je pripremljeno ili sirovo, kao salata s raznim prelivima ili kratko obareno, najbolje na pari, a zatim preliveno s malo ulja (najbolje maslinovo), limunovog soka ili mješavine jogurta s raznim začinskim travama, kao što su peršun, celer, bosiljak, pitoma nana… Dobar ljetni ručak može biti i kratko isprženo ili pohovano povrće kao što su tikvice, karfiol, paprike ili plavi patlidžan, uz dodatak sira i jaja.


U ljetnjoj ishrani dobro je smanjiti unos mesa i što češće ga zamijeniti ribom. Piletina i mlada junetina ili teletina su preporučljiviji. Meso i ribu najbolje je peći na roštilju, ili u aluminijumskoj foliji, a roštilj može da zamijeni i tava sa samo malo podmazan uljem. Pečeni na taj način, uz malo sira i salate, predstavljaće ukusan i zdrav ljetni obrok koji zadovoljava kriterijume koje nameće pravilna ishrana.

Ljeti treba jesti i što više voća, najbolje sirovog. Samo osobe sa osjetljivim želucem i otežanim varenjem moraće da se opredijele za kompot ili neku drugu voćnu prerađevinu. Za zaslađivanje je bolje upotrijebiti med nego šećer. Prije jela voće treba da bude dobro oprano vodom.