10-05-2020

Kako se na Univerzitetu Crne Gore u vrijeme pandemije korona virusa odvija onlajn nastava

Na fakultetima Univerziteta Crne Gore od 16. marta, otkako su "zaključane" ustanove visokog obrazovanja, radi sprečavanja širenja korona virusa, nastava se izvodi u virtuelnim učionicama.


Foto: Pobjeda/D. Mijatović

Kako se epidemiološka situacija još nije normalizovala do mjere da se znanje studenata počne provjeravati u prostorijama fakulteta, brojni profesori organizuju onlajn ispitivanja, što je, između ostalog, veliki izazov, jer može li se u tom procesu isključiti opcija korišćenja prepisivačkih metoda?!

Na koji način se odvija onlajn nastava na fakultetima, kako su organizovani kolokvijumi, je li bilo određenih poteškoća u njihovoj realizaciji, koliko je takav način ispitivanja vjerodostojan, jesu li sniženi kriterijumi ocjenjivanja - samo su neka od pitanja na koja nam nije odgovoreno sa Univerziteta Crne Gore.

O ovoj temi razgovarali smo sa čelnicima pojedinih fakulteta, a neki od njih su nam ispričali da se ovakav vid nastave prvi put primjenjuje u tim ustanovama – kao, na primjer, na Građevinskom fakultetu. Dekanica tog fakulteta prof. dr Marina Rakočević, pojašnjavajući na koji način organizuju nastavu, kaže da su studenti koji polažu kolokvijume onlajn dužni da nakon što nastavniku pošalju svoje radove, napišu i izjavu da su sve radili samostalno. Iako je ova situacija dovela do toga da, za sada, nema nastave kakva je bila predviđena planom i programom, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Barović ističe da se na ovakav način ispunjavaju sve obaveze koje su predvidjeli i da ne postoji nikakav razlog za ublažavanje kriterijuma za onlajn kolokvijume. Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Stevo Popović, s druge strane, kaže da je način ispitivanja preko "Moodle" platforme vrlo objektivan, te da mu je žao što je nije i ranije koristio u većem obimu. A podekanica za nastavu Medicinskog fakulteta prof. dr Aleksandra Božarić-Vuksanović saopštila je da nije moguće organizovati provjeru znanja za sve predmete, zbog specifičnosti i vrednovanja kliničkih vještina, pa će za njih ispitivanje upriličiti kada prestanu mjere za suzbijanje širenja korona virusa.

To je predviđeno, između ostalog, nedavnom odlukom Senata Univerziteta Crne Gore gdje stoji da ukoliko se polaganjem predispitnih obaveza studenti oslobađaju dijela gradiva, provjera znanja će biti organizovana u posebnom terminu prije ispita ili zajedno sa ispitom.


Marina Rakočević

Foto: Pobjeda

Vanredna organizacija

A tome nije samo pribjegao Medicinski fakultet. Dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr Rakočević kaže da se njihovi kolokvijumi uglavnom sastoje od pismene izrade računsko-grafičkih zadataka u kombinaciji sa usmenom provjerom znanja, te za većinu predmeta, a u zavisnosti od broja studenata, nije moguće organizovati kvalitetne, mjerodavne i validne provjere znanja ovog tipa, osim na klasičan način, u učionici - kad se za to steknu uslovi. Prema njenim riječima, onlajn polaganje kolokvijuma uglavnom je organizovano na predmetima na kojima kolokvijumi nose do 50 odsto od ukupnog broja bodova, pri čemu se polaganje organizuje u manjim grupama.

"Na određenom broju predmeta, uglavnom na specijalističkim studijama gdje imamo manji broj studenata, kolokvijumi se organizuju onlajn. Onlajn pismeno polaganje podrazumijeva polaganje putem e-mail-a (u vrijeme kada je zakazano polaganje, nastavnik e-mail-om dostavlja studentima zadatke, studenti imaju vremenski rok (na primjer, tri sata) u okviru kog treba da pošalju nastavniku svoje radove (skenirane ili fotografisane, uz izjavu da su radili samostalno)", pojašnjava ona.

Dodaje da se onlajn polaganje u virtuelnoj Zoom učionici odvija na način da nastavnik/saradnik vizuelno prati studente dok rade kolokvijum, na papiru ili na računaru, uz dostavljanje radova imejlom, kao i polaganjem putem testova na Moodle platformi.

A osim ovih platformi, podsjeća Rakočević, već sedam sedmica se nastava odvija i putem imejla, Skajpa, Vajbera…, te ističe da su nastavnici i saradnici pripremili nastavni materijal koji je dostupan svim studentima i omogućava im da, uz ostalu literaturu, mogu kvalitetno savladati gradivo.

"Iako smatramo da su prava učionica i neposredni kontakt, odnosno interakcija studenata i nastavnog osoblja, teško zamjenjivi u kvalitetnom obrazovnom procesu naših studenata, očigledno je da i studenti i nastavno osoblje Građevinskog fakulteta ulažu veliki napor da i u ovim specifičnim uslovima rada nastavni proces teče bez značajnih zastoja i sa zavidnim kvalitetom. Smatramo da postoje uslovi koji omogućavaju studentima da uspješno savladaju gradivo ukoliko redovno i posvećeno izvršavaju svoje obaveze", uvjerena je ona.

Na pitanje jesu li studenti, možda, dobili bolje ocjene nego ranije, kaže da u ovom trenutku ne može da saopšti odgovor, studenti tokom semestra skupljaju bodove na predispitnim provjerama znanja prema kurikulumima svakog od predmeta (grafički, semestralni i seminarski zadaci, kao i kolokvijumi), nakon čega se ti bodovi sabiraju sa onima na završnom ispitu, kako bi bila formirana ocjena.

"Jasnu sliku ćemo imati tek nakon završnih ispita, kada se može napraviti analiza prolaznosti i izvršiti poređenje sa uspjehom iz prethodnih studijskih godina", kaže ona.

Metodologija odgovara

I na Filozofskom fakultetu se ispituju studenti preko Zooma i Modla, na predmetima gdje je to bilo moguće. Dekan prof. dr Barović kaže za predmete kod kojih to nije izvedeno na ovakav način, provjera znanja će biti organizovana po principu ispita koji će tretirati kompletno gradivo.


Goran Barović

Foto: Pobjeda

Dodaje da su napravljene vajber grupe i mejling liste kako bi dostupnost materijala studentima bila veća.

"Za sada nije bilo negativnih komentara na ovakav vid komunikacije sa studentima i radimo najbolje što se može u datim okolnostima. Moramo imati razumijevanja za to da svi ne posjedujemo moderna sredstva za komunikacije i nemamo mogućnosti pristupa internetu, zbog čega se moramo prilagoditi svima i izaći u susret koliko je maksimalno moguće", kaže on.

Kako će se dalje nastava odvijati, dodaje Barović, sve zavisi od mjera Nacionalnog kooridnacionog tijela koje će biti presudne za dalju realizaciju nastavnog procesa.

"Ako dođe do ublažavanja mjera, vratićemo se na već utvrđene postupke provjere znanja što znači, kolokvijumi i završni ispiti, u protivnom organizovaćemo samo završne ispite koji će tretirati kompletno gradivo, od 0 do 100 kredita. Na UCG pa i na Filozofskom fakultetu se kompletan proces rada odvija bez zastoja pa još imamo vremena da sve postupke sprovedemo do kraja, a da kvalitet ne bude doveden u pitanje", rekao je on.

Dekan prof. dr Stevo Popović zadovoljan je kako se odvija nastava u ovoj specifičnoj situaciji. Ispričao je da je teorijska nastava redovno držana, tako da studenti nisu bili uskraćeni za bilo koji dio, dok je praktična u značajnoj mjeri bila ograničena.

"Zahvalio bih se javno našim saradnicima u nastavi, koji su, takođe odgovorili specifičnim zahtjevima i pripremali video materijale koji su nadomjestili u određenoj mjeri neodržavanje praktične nastave na terenu. Kako se mjere ublažavaju iz dana u dan, namjeravamo da stavimo poseban akcenat na praktičnu nastavu u vremenu koje je preostalo u tekućem semestru predviđeno za nastavu", kaže on.

Dodaje da je, zaista, teško reći da li su studenti ostali uskraćeni i da li su uspjeli da savladaju predviđeno gradivo.

"Vjerujem da jesu u maksimalnoj mjeri u kojoj je to bilo moguće, ali je važno naglasiti i da su mnogo toga naučili, i oni, studenti, ali i nastavnici, koji su svakodnevno držali nastavu u virtuelnim učionicama, koji su naučili da postavljaju materijale po raznim platformama. Posebno smo ponosni na nastavni kadar u srednjim i starijim godinama", kaže Popović.


Stevo Popović

Nije dobijao bilo kakve informacije koje ukazuju da je u ovoj priči bilo problema. Studenti su, ističe dekan, na predmetima koje izvodi bili vrlo angažovani i kooperativni, te da su prvi kolokvijumi izvedeni na najboljem mogućem nivou.

"Bitno je naglasiti da Moodle platforma nudi mnogo mogućnosti, čak i više nego tradicionalni način ispitivanja, ali zahtijeva i veliko vrijeme i odricanje nastavnika da isto pripremi, tako da moram naglasiti da sam mnogo bio angažovaniji ovog puta, nego kada su to ranija ispitivanja bila u pitanju. Sve u svemu, radujemo se da se vratimo u naše učionice, ali smo stekli značajno znanje i iskustvo, koje ćemo, siguran sam, moći da iskoristimo u budućnosti", kazao je Popović.

I prodekanica Medicinskog fakulteta prof. dr Božarić-Vuksanović istakla je da su, takođe, studenti svih studijskih programa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore "izuzetno odgovorno i savjesno pristupili konceptu učenja na daljinu".

Nema žalbi na organizaciju nastave

Predsjednik Studentskog parlamenta Danilo Jelovac kazao je za Pobjedu da, imajući u vidu utiske studenata, zadovoljni su realizovanjem onlajn nastave. Kaže da su u velikom procentu prisustvovali predavanjina, ali "da moramo biti svjesni da je uživo odnos profesor - student ipak najbolji i najproduktivniji".

"Moramo, takođe, biti i svjesni činjenice da određeni vid nastave nije mogao biti održan onlajn putem, prije svega ovdje mislim na laboratorijske vježbe, praktičnu nastavu i slično", rekao je on.


Danilo Jelovac

Foto: Pobjeda

Na adresu Studentskog parlamenta "nijesu pristizale žalbe na način organizovanja nastave pod ovim okolnostima".

"Što se tiče polaganja kolokvijuma i ispita, siguran sam da su svi koji su bili u mogućnosti da na adekvatan način realizuju određenu provjeru znanja to i učinili onlajn putem. Oni koji nisu bili u mogućnosti da onlajn putem ispitaju studente (struktura materije), organizovaće provjere znanja kada se vratimo u učionice i amfiteatre", poručio je on.

Izvor: Pobjeda